En livsværdi fra vor amerikanske familje Udskriv
Skrevet af Jørn Nielsen   
Mandag, 01. januar 2018 10:27En af de "værdier", vi tog med os hjem fra USA for 3 mdr. siden, er  bibellæsningen ved middagsbordet, hvad vi sev ikke var gode til.

Dumme ting vil jo forstyrre.  Men den fortløbende bibellæsning, hvor vi igår sluttede m.  Rom.brevet, vil vi, trods mange "odds" imod os, fortsætte med ved "Guds hjælp og lidt håndkraft".

Da tænker jeg på vor USA-familje, som har en sådan "middagsordning" på deres måde, hvor tre små piger (11, 9, 7) levende involveres.  Det gør mig ikke til "amerikaner", men inspirerer mig med min dyrebare kone til som de dansk/norske, vi er, at finde vore egne, vaklende ben på dansk jord.

Nej, jeg er ikke "amerikaner", men "pæredansk" m. en dansk dronning, hvis nytårstale i TV vi selvfølgelig "loyalt" lytter til.  En tale, som minutiøst er "godkendt" af statsministeriet, men dog populær m. stor bevågenhed.

I Danmark har vi også en nationalkirke, en "folkekirke", som jeg ganske vist aldrig har været medlem af.  På det punkt er jeg måske nok "amerikansk", for derovre findes jo ingen statsstøttet folkekirke.

Men vi har ingen "berørings- eller besøgsangst" for den af lovgivningen vedtagne "evangelisk-lutherske" kirke.  Året 2017 var bl.a. året, hvor jeg påny studerede reformatoren Martin Luther med stort udbytte.

Et besøg i en folkekirke er gerne deprimerende.  Dér er der så godt som intet af Luthers evangeliske lidenskab tilbage, inkl. hans kærlighed til Bibelen m. kampråbet "sola scriptura".  Det mest smertelige er, at mine døbte landsmænd dér lulles i søvn med livløse ritualer, oplæste bønner og prædikener uden selvoplevelsens kraft og alvorstonen fra Mark. 1:15.

En god ven fortæller mig om en "hjælpepræst", der af menighedsrådet blev forkastet, fordi hans prædikener havde for mange skriftsteder, hvor absurd det end lyder.

Men her er det, at "menigheden i hjemmet" (Rom. 16:5) er aktuel for os og for dem m. en lign. "vision".  Men det begynder ved middagsbordet.

Ligesom i USA.  Det var også derovre, jeg engang hørte det blev sagt:  "De første kristne begyndte i hjemmene og vil sandsynligvis også slutte dér!"

1.1.18 - jn