Forside Artikler Farisæerens ”værdibaserede” religion ej tilstrækkelig
Farisæerens ”værdibaserede” religion ej tilstrækkelig Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Søndag, 16. oktober 2011 14:36


Ved en nylig bibelsamtale talte vi bl.a. om, hvad det vil sige på Jesu tid at være ”farisæer”, som jo var udtryk for høj moral, et retfærdigt liv, lovens overholdelse, afstandtagen til et syndigt liv, afsondrethed fra al gudløshed, m.m.  Var farisæerne et politisk parti, ville det være ”værdibaseret” med det moralske menneske i centrum.


Alligevel siger vor Frelser:   ”Hvis jeres retfærdighed ikke overgår de skriftkloges og farisæernes, kommer I slet ikke ind i Himmeriget!”  (Mt. 5:20).
Er det muligt?  Nej, det er det ikke ved egne anstrengelser, ved fromhedsøvelser, ved kirkegang, ved dåb og nadver, ved diverse former for religiøsitet, endsige ved i det ydre at opføre sig ”acceptabelt” og ”kristeligt”.


Det er kun muligt ved Jesus Kristus.  Men da må vi som tolderen i templet indse, at vi – modsat farisæeren – intet har at bryste os med eller ”bygge på” overfor Gud.  Tolderen bad:  ”Gud, vær mig synder nådig!”   Luk. 18:13. (Ordret står der:  ”Gud,  gør forsoning for mig, synderen!”)  Om ham står der:  ”Han gik retfærdiggjort hjem til sit hus” (v.14), men det gjorde den ”retfærdige” farisæer ikke.


I kraft af forsoningen i Kristus  var den retfærdiggjorte tolder iklædt Kristi retfærdighed, som er lig med Guds retfærdighed.  Herom siger 2 Kor. 5:21:  ”Den, som ikke kendte til synd, har Han (Gud) gjort til synd for os, for at vi kunne blive Guds retfærdighed i Ham (Kristus).”  En ny i troen i Norge sagde til mig:  ”Det bibelord blev så godt for mig.”  Ja, det er godt og vidunderligt for netop den syndsbevidste synder.


Det er en sådan Frelser profeten Jeremias profeterer om, og som han kalder:  ”HERREN vor retfærdighed” (Jer. 23:6).  Men det er jo noget ganske andet end farisæerens retfærdighed.  Her er Herren selv, Jehova el. Jahve (JHVH), tolderens og enhver angrende synders retfærdighed.  Herren er Kristus, og Guds retfærdighed er Kristus, og har vi modtaget Ham som vor fortabte sjæls absolut eneste Frelser, står vi ind for Gud med en retfærdighed, der overgår de skriftkloges og farisæernes og al moderne religiøsitet.


Den er i sandhed balsam for ”toldere og syndere”, ikke for andre.


15.10.11 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)