Forside Artikler Kun et eventyr? Eller findes "den ægte vare"?
Kun et eventyr? Eller findes "den ægte vare"? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Onsdag, 07. oktober 2009 18:02


Hvis gennemsnitsdanskeren bliver spurgt om, hvad kirkens højtider handler om, vil svaret ofte blæse i vinden.  Spørgsmålet er i øvrigt også for de fleste ganske uinteressant.


Jo, én højtid kan vi snakke med om, nemlig den årlige julefest, Jesu fødselsdag.  Historien med barnet i krybben, Betlehemsstjernen, hyrderne på marken, englene og deres ”Fred på jorden og i mennesker Guds velbehag”, de vise mænd fra Østerland, etc. er vi fortrolige med som del af vor kristne kulturarv, og den vil der aldrig vil blive flertal for at afskaffe.


Med andre ord: Jesu fødselsdagsfest er del af vor danske identitet, som vi gør ekstra dansk med alskens julehygge, hvor den kommercielle verden ikke holder sig tilbage.  Og selvom Jesus aldrig var født, men i virkeligheden kun et sagn, som Georg Brandes engang hævdede i sin bog ”Sagnet om Jesus”,  ville vi alligevel selv opfinde en overdådig julefest.  Det havde i øvrigt vore forfædre, vikingerne, jo allerede gjort med deres solhvervsfest og de dertil hørende mad- og drikkeorgier.


Findes ”den ægte vare” trods alt, når al det kunstige jule-dingeldangel afmonteres?  Ja, Gud ske lov! Jeg møder på min vej virkelighedssøgende mennesker, der søger et åndeligt svar, som al materialisme ikke kan give.  Jeg véd ikke nogen større glæde end at kunne sætte mig ned med et sådant menneske og ud fra egen erfaring forkynde:  ”Se, jeg forkynder jer en stor glæde!”  og:  ”En Frelser er født, Han er Kristus, Herren!”  ikke som et poetisk juleeventyr, men som en eksisentiel virkelighed for det moderne, åndshungrende menneske.


Lad mig sige det endnu stærkere:  Jeg har set denne korsfæstede og opstandne Frelser holde sit indtog i et menneskehjerte med en glædens forvandling, som har holdt i hverdagen og i hverdagens prosaiske sammenhænge.  Sådan som den har gjort det for mig selv, siden jeg som godt 14-årig tog imod denne gave – gaven over alle gaver, så jeg kan sige med den forhenværende kristendomshader, apostlen Paulus:  ”Gud ske tak for Hans usigelige gave!”


Hvad har du, min læser gjort med denne gave?


-jn-

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)