Forside Artikler Bibelens røde tråd (avisartikel)
Bibelens røde tråd (avisartikel) Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Tirsdag, 19. april 2011 03:50

 

                

Jeg kom en dag i snak med 2 nydelige damer fra Jehovas Vidner, som jeg fortalte om mit eget kristne ståsted..  De lyttede interesseret, men reagerede, da jeg nævnte det centrale i evangeliet, nemlig at Jesus døde på korset for vore synder, og at jeg som dansker var glad for, at vi netop har et kors i vort banner sammen med de øvrige nordiske flag.

Det var lige før, de beskyldte mig for ren hedenskab, da Jesus slet ikke døde på noget kors.  Påstod de.  Ordet, som er oversat med "kors" hedder på nytestamentlig græsk "stauros" og betyder blot en pæl, hvad de nidkære "vidner" gjorde et stort nummer ud af.

De har selvfølgelig ret i, at "stauros" betyder en pæl, hvad et autoritativt leksikon vil kunne bekræfte, dog med den tilføjelse, at  "en tværbjælke ofte var monteret på den øvre del af den opretstående pæl."  Den antikke historie fortæller os, at romerne lod oprørske slaver bære denne tværbjælke  til henrettelsesstedet, hvor denne "stauros" (pæl) ventede, og hvor tværbjælken blev anbragt sammen med den dødsdømte stakkel.   Bl.a. de romerske forfattere og historieskrivere Seneca og Tacitus har detailleret berettet herom.

Det Ny Testamente fortæller ikke specifikt, hvordan korset så ud.  Måske så det ud som et stort T, hvor tværbjælken er den vandrette linje.  Men det er ikke afgørende, for i så fald ville Bibelen selvfølgelig have fortalt os det.  Det afgørende er imidlertid, hvad der skete på dette frygtelige henrettelsesinstrument.  Herom er Bibelen til gengæld klar.  Og det er da også et evangelisk hovedpointe i den kristne kirke og hovedindholdet i påskens budskab.    Apostlen Paulus siger det med disse enkle ord:  "Jeg overgav jer nemlig som noget af det første, hvad jeg selv modtog:  at Kristus døde for vore synder efter skrifterne…"  (1. Kor. 15:3).

Når han tilføjer:  "efter skrifterne" er det for at understrege, at denne stedfortrædende død er De hellige Skrifters hovedindhold eller, om man vil, Bibelens røde tråd.

Kristi efterfølgere tilbeder ikke noget kors eller krucifiks, som nogle beskylder os for, men Ham, som døde dér og opstod påskemorgen.

God påske!


18.4.11 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)