Forside Klummer Hvad der gjorde ”store” mænd store
Hvad der gjorde ”store” mænd store Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Lørdag, 09. april 2011 09:30

 

Min ven, Arne Melchior, fortæller i sin i øvrigt spændende selvbiografi – men har også gjort det overfor mig personligt – om den lidelse og skuffelse, det var for ham at blive svigtet af en mangeårig ven og politisk partifælle.  Alligevel har jeg ikke i denne jødiske ven mødt nogen bitterhed.  Og når jeg overfor ham ytrer mig om min mening om politik, som jeg ofte finder rænkefuld, kan han sige:  ”Det vil måske overraske dig, men jeg har mødt mange hæderlige politikere!”  Rent menneskeligt har jeg beundret et sådant storsind.  Og det har naturligvis også talt til mig som kristen.

 

En gammel ven af min i øvrigt også hårdt prøvede Morfar sagde engang:  ”Bliver du først bitter, er du færdig!”  Ak, hvor sandt.  Lad os hver især tage de ord til os.  Uanset hvad, må ingen bitter rod skyde op i vort liv og gøre både os selv og andre fortræd.

 

Da 2. verdenskrigs store, oratoriske begavelse og inspirator, Winston Churchill, til den øvrige verden overraskelses tabte valget umiddelbart efter krigens afslutning, kæmpede han en stund med bitterhed.  Hvorfor skulle en sådan uretfærdighed overgå ham?  Men hans gode (i øvrigt amerikanske) kone, Clementine, trøstede ham med ordene:  ”Måske er det hele blot en forklædt velsignelse?” hvilket skulle vise sig at holde mere end stik.

 

Jeg holder af ind imellem at læse prøvede personligheders biografier.  Disse mænds og kvinders karakter dannedes som regel af stunder med megen modgang, venners svigt, ”dolkestød”, personlige nederlag, begåede uretfærdigheder, som kunne have gjort dem bitre, osv. osv., men dagene med stormvej og strid modvind blev overvundet trods alt og rustede dem til at udrette noget, ja, til at berige deres omgivelser.

 

Mange har læst om Englands feterede prædikant og opbyggelige forfatter, F.B. Meyer, (1847-1929) den tids store navn.  Pludselig skød en ny stjerne op på himlen, en ung mand ved G. Campbell Morgan.  Han blev det store trækplaster.  F.B. Meyer gennemgik den personlige krise, vi nogle gange kalder ”prædikantmisundelse”.  Han overvandt den ved Guds nåde.  Hvordan?  Ved overalt hvor han kom frem at anbefale den unge mand.  Det fortælles, at det blev til et nyt vendepunkt i F.B. Meyers liv.  Nye velsignelser fulgte. En nulevende engelsk prædikant hørte jeg sige: ”Da jeg læste det, gik jeg straks hen og købte alle hans bøger!”  Ved F.B. Meyers død som 82-årig blev han i folkemunde kaldt ”frikirkernes ærkebiskop” i ærbødighed for hans frugtbare tjeneste.

 

Ved siden af Bibelen er det opbyggeligt at læse om sådanne mænds liv.  ”Hold jer (fx i deres levnedsbeskrivelse!) for øje den udgang, deres levned fik, og efterfølg deres tro!”  Hebr. 13:7

 

7.3.11

 

-jn-

 

 

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)