Forside Spørgsmål og svar Den rige mand og Lazarus – var det bare en lignelse?
Den rige mand og Lazarus – var det bare en lignelse? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Mandag, 10. august 2009 11:27

Spørgsmål:
Da der for ikke lang tid siden blev prædiket i kirkerne over Luk. 16:19-31 blev beretningen omtalt som en lignelse.  Er det korrekt?  Jeg mener, Jesus selv sagde jo ikke noget om, at det var en lignelse?


Svar:
De fleste teologer omtaler denne beretning som en lignelse.  Jeg er ikke enig.  Når Jesus fortalte en lignelse, præciserede Han altid, at det var en lignelse.


Denne beretning begynder med ordene (i norsk og engelsk ovs.):  ”Der var en rig mand…”  Vi kan spørge:  Var der en rig mand eller var der ikke en rig mand?  Skal Jesu ord forstås bogstaveligt eller skal de ikke forstås bogstaveligt?  Hvis ikke, ville beretningen så ikke være begyndt noget lignende som:  ”Han fortalte dem denne lignelse….”


Igen læser vi også:  ”Der var en fattig mand ved navn Lazarus…”  Igen er spørgsmålet:  Var der en fattig mand ved det navn eller var der ikke en sådan mand?


Svaret ligger i spørgsmålet.  Der var både en rig og en fattig mand, som Herren kendte til.  Han kendte til den rige mand og til hans liv.  Han vidste om hans død og begravelse og hvad der skete med ham efter dette liv.  Den fattige mand nævnes ved navn for at tilkendegive, at denne mand havde Herren et personligt forhold til.  Han var en af Hans får, som Han havde kaldt ved navn (Joh. 10:3).  Han fik måske slet ikke nogen begravelse, men han fik noget langt bedre, nemlig en trøsterig plads i paradiset.


Dødsriget var på dette tidspunkt delt op i en paradisisk afdeling og et fortabelsens sted, hvor de fortabte dog venter på den endelige dom foran den store, hvide trone.  Åb. 20:11-15. -  Paradisets afdeling i dødsriget er nu flyttet hjem til selve Himmelen som led i Kristi sejr over dødsriget.  Når et troende menneske dør i dag, hedder det nu:  ”Borte fra legemet – hjemme hos Herren!”  (2. Kor. 5:8)


Nogle tager brodden af tekstens alvor ved en ”beroligende” forsikring om, at det hele ”kun” er en lignelse.  Men hvis dette er sandt, ville Herren næppe have talt så alvorligt om en brat opvågnen efter døden, hvis en sådan kun skal forstås billedligt.


-jn-

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)