Forside Klummer ”Véd du, hvad ”konvergensplan” er for noget?”
”Véd du, hvad ”konvergensplan” er for noget?” Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Fredag, 26. februar 2010 07:56



Jeg stak hovedet indenfor hos min gamle avis ”Sjællandske” sådan som det stundom sker.  Jeg spurgte alle, jeg traf på:  ”Véd du, hvad ”konvergensplan” er for noget?”  Ikke en eneste kunne svare tilfredsstillende.

Senere på aftenen så jeg sjovt nok i en af TV´s nyhedsudsendelser, at der ifg. en journalistisk rundspørge hos folk på gaden var en tilsvarende uvidenhed om dette begreb, som ellers statsministeren og regeringen bruger i flæng som om, det var noget, vi alle véd, hvad betyder.

Ifg. fremmedordbogen er konvergens ”to linjers retning mod samme punkt”.  I EU-sammenhæng betyder det bl.a., at vort budgetunderskud ikke må overstige 3% af BNP, og at der i Danmarks tilfælde skal hentes mange milliarder (ingen véd endnu hvorfra) for at rette op på misforholdet.  DK´s linie og EU´s linie skulle altså gerne være økonomisk sammenfaldende.

Puh ha, siger jeg bare. -  Havde der ikke været en enklere måde at sige tingene på, så vi almindelige dødelige kunne være med?

”Men du er ikke selv for god”, smilede en leder, og han bad mig forklare, hvad et bestemt fremmedord betød, jeg netop havde brugt i en avis-artikel.  Jeg følte mig beskæmmet og lovede, jeg fremover vil gøre mig ekstra umage med jævne ord i spalterne.

DR2 kører en forelæsningsserie med kendte foredragsholdere (kun få er dog fængslende talere).  En dr. theol forelæste med ”power point” om ”Mirakler, der ikke findes en naturlig forklaring på” og om:  ”Hjælper det at bede?”  I sig selv spændende emner, men foredraget var så akademisk, knastørt og spækket med uforståelige fremmedord, at det var gabende kedeligt. -  Jeg hørte samme søvndyssende mand tale en aften herom her i Næstved, og jeg er sikker på, hans tilhørere forstod hans volapyk ligeså lidt som mine venner forstod, hvad ”konvergensplan” er for noget.

”Sig det enkelt, sig det ofte og lad det fænge”, sagde engang en demagog, hvis navn jeg ikke vil nævne.  Men ordene er rigtige nok.

I den engelske Bibel står en sætning om Jesus, som jeg sætter umådeligt pris på:  ”The common people heard Him gladly.”Markus 12:37.  (I den danske Bibel er det gengivet lidt anderledes.)

Noget af det bedste Abraham Lincoln har sagt er efter min mening de udødelige ord:  ”Gud må have været meget glad for almindelige mennesker, for Han har skabt så mange af dem!”

-jn-

25.2.10

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)