Forside Spørgsmål og svar Jesu dramatiske barndom
Jesu dramatiske barndom Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Mandag, 11. januar 2010 16:14



Spørgsmål
: I Matt 2,13-15 kan vi lese om flukten til Egypt. Skjer det like etter fødselen eller litt senere?
De fire evangeliene har forskjellig ordlyd angående Jesu fødsel. Om vi går til Luk 2,22-30  møter vi Jesusbarnet i Templet åtte dager etter fødselen.
I  Luk 2,39 vender de tilbake til Nasaret.  (Spørgsmål fra Norge)

Svar
:  Det har voldt bibelfortolkere meget hovedbryd at få beretningen i Luk. 2 om den lille families tilbagevenden til Nazaret efter Jesus-barnets fremstilling og omskærelse i Jerusalem til at passe med de vise mænds Betlehems-besøg i Matt. 2 og flugten til Egypten umiddelbart efter.

Flugten til Egypten må nødvendigvis være sket en ganske god tid efter Jesu omskærelse, hvor han kun var 8 dage gammel.  Besøget af de vise mænd fra Østen kan være sket op til 2 år efter Jesu fødsel (Smlgn. Matt. 2:16) i Bethlehem.  Dette skete (på de vise mænds besøgstidspunkt) ikke i stalden, hvor hyrderne straks efter Jesu fødsel havde været (Luk. 2:16).  Mattæus fortæller, at de vise mænd ”gik ind i huset og fandt barnet med dets moder Maria” (Matt.2:11).  Josef er ikke nævnt.  Måske var han ikke hjemme på det tidspunkt.  Vi véd det ikke.

Men hvordan harmonerer det med oplysningen hos Lukas om, at Josef, Maria og Jesus straks efter omskærelsen ”vendte tilbage til Galilæa, til deres egen by Nazareth”  (Luk. 2:39), når de vise mænd (senere) besøgte dem i et hus i Betlehem?

En sandsynlig forklaring synes at være:

Den lille familie har godt nok efter fremstillingen af barnet i Jerusalem slået sig ned i Nazaret (Luk. 2:39), men er så alligevel ret hurtigt flyttet tilbage til Jesu fødeby, Betlehem.  Vi véd ikke hvorfor.  Måske fordi det netop var Jesu fødeby.  Men hvis kronologien omkring Jesu fødsel, omskærelse, et kortvarigt ophold i Nazaret samt endnu et ophold i Betlehem (men denne gang i et regulært hus) er, som vi formoder, er der fin overensstemmelse mellem Lukas og Mattæus.  Men jeg indrømmer, at det er en forklaring, der bygger på formodning.  Vi får det ikke direkte at vide ud fra Skriften.

(Der findes fortolkere, der mener, at de vise mænd af stjernen blev ledet fra Jerusalem til Nazaret (og ikke Betlehem), hvor de fandt barnet Jesus, men den forklaring forekommer mig helt usandsynlig.  Det ville have været lang rejse på flere dage).

Den lærde, jødiskfødte, kristne bibelfortolker, H.L. Ellison, har disse kommentarer:  ”Hvis vi ud fra Matt.2:16 slutter, at Jesus blev født 1-2 år før de vise mænds besøg, er vanskeligheden ikke så stor.  Josef var borger i Betlehem og ejede måske lidt jord dér.  Derfor måtte han til Betlehem for at lade sig indskrive (Luk. 2:4-5).  Han vidste sikkert også om, at Messias skulle fødes dér.  Efter fremstillingen i templet i Jerusalem, vendte de tilbage til Nazaret (Luk. 2:39).  Dér kan Josef så have afviklet sin (beskedne) jordbesiddelse for at vende tilbage til Betlehem overbevist om, at Messias måtte vokse op i Davids by.  Efter at de havde slået sig ned dér, kom de vise mænd på besøg, hvorefter følger den øvrige beretning hos Mattæus.”

Vi véd ikke, hvor lang tid den lille familie opholdt sig i Egypten, eftersom vi ikke kender Jesu fødselstidspunkt, - kun at det skete  før Herodes´ død (som skete 4 år før vor tidsregning).  Muligvis blev Jesus født op til 7 år før vor tidsregning.  Vi véd kun, at Josef skulle tage sin familie til Egypten og blive dér,  ”indtil jeg siger dig til” (Matt. 2:13).  Og derefter voksede Jesus ikke op i Betlehem, men i Nazaret, som forudsagt af profeterne. 2:23.

Midler til deres ophold i Egypten havde Gud allerede sørget for gennem de vise mænd, som havde bragt dem rige gaver, bl.a. guld.  De mange menneskelige og politiske faktorer i forbindelse med Jesu fødsel og tidlige, turbulente barndom var helt under Guds kontrol!

-jn-

11.1.10

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)