Forside Artikler Kulturministerens vækkende røst
Kulturministerens vækkende røst Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Fredag, 04. december 2009 07:45



”Vi skal have færre murstensinstitutioner og til gengæld være mere ude i det rum, hvor folk er!”  (Karina Christensen, kulturminister)


På privathospitalet Bekkevold Klinikken i Hellerup satte en artikel i ”Politiken” af 2/12 nogle tanker i gang hos mig og udsatte min godnat-tid.  Kulturminister Karina Christensen ønsker ifg. avisen kunsten udenfor museers, teatres, konservatoriers og andre institutioners mure – ud i det åbne rum til de mange danskere, som aldrig sætter deres ben indenfor disse mure.  Hendes vision vækker gehør.  Direktør Karsten Ohrt fra Statens Museum for Kunst er enig og taler ligefrem om ”at bryde murene ned”.

Hvorfor nævner jeg dette?

Jo, hvad kulturministeren gerne vil gøre for kunsten, bør Kristi efterfølgere i endnu højere grad gøre for evangeliet.  Også det må ud i det åbne rum, eftersom det jo i høj grad er et offentligt anliggende.  ”Vi skal møde borgerne dér, hvor borgerne er”, siger ministeren i et stort interview.  Det samme ville apostlen Paulus kunne have sagt om evangeliet.  Thi nok er evangeliet et kirkeanliggende, men ikke en sag for lukkede kirker med tykke beskyttende mure.  Kirkens mission er – mission og ikke institution.  At føre kulturministerens vision ud i livet bliver ”en bekostelig omgang”, mener Niels M. Jensen, direktør for Danske Museer og nævnte en masse praktiske forhold, der skal tages hensyn til.

Det kan vel så være, men med evangeliet er det anderledes.  De nødvendige ressourcer er til stede i Jesus Kristus.  Det er Helligåndens og ikke organisationers og deres maskinrums kraft, som er vor ressource.  Det er der intet nyt i, men dette er ”de gamle stier” (Jer. 6:16), vi må tilbage til.

Desværre har kulturministeren mere vision for kunstens udbredelse end vi som Kristi disciple har for evangeliets udbredelse.  Karina Chrisensen taler om at få kunsten ud ”på gader og stræder, på landet og i byer, eftersom tingene på et museum måske har stået stille i mange år.”  Ja, må Herren fri os som Kristi ambassadører fra den stillestående ”museums-ånd” og ildspåsætte os med evangeliets ”gå-ud-Ånd”, som aldrig er statisk, men som en sprudlende foss, der både er velsignet urolig og samtidig fuld af forunderlig fred. (Denne foss-oplevelse kender mange af os i Norge godt til).

Selv en kulturminister kan således være en vækkerrøst, thi ”denne verdens børn er klogere end lysets børn overfor deres egen slægt.”  Luk. 16:8.

-jn-

4.12.09

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)