Forside Artikler Hans Adolph Brorson – den trosstyrkende salmedigter
Hans Adolph Brorson – den trosstyrkende salmedigter Udskriv Email
Skrevet af Alan Navaratnam   
Fredag, 13. august 2021 10:08

Min gudfrygtige Morfars kærlighed til Brorsons salmer har jeg arvet.  Ingen anden dansker har sunget så radikalt om den selvoplevede tro og troskamp mod synd og verdslighed som denne hårdt prøvede Guds mand.


Brorsons salmer er i frikirkerne nærmest ukendte, men i folkekirken er der endnu i ny og næ plads til nogle af Brorsons salmer, som fx ”Op al den ting, som Gud har gjort” – ”Her kommer, Jesus, dine små” – ”Den yndigste rose er funden”- ”Op I kristne, ruster eder” o. m. fl.


Brorson (senere biskop i Ribe) fik en rigere indgang i Norge, som han aldrig besøgte, men alligevel sang han om de ”tusind bjerge fuld af sne” (DDS 571) som billede på den hvidklædte skare for Guds trone renset i Jesu blod. Åb. 7:14.


Der er stadig troende, som værdsætter Brorson, men de er ”de stille i landet”.  Der fortælles, at da DK´s konge Christian VI læste ”Op al den ting, som Gud har gjort”, gjorde han Brorson til biskop, men det er  en skrøne.  Da derimod Brorsons nære ven, den tyskfødte provst Schrader i Tønder så udkastet til ”Den yndigste rose er funden”, udbrød han:  ”Aldrig har jeg vist, at det danske sprog kunne være så smukt!”


Jo, Brorsons salmer er trosstyrkende og værdsættes selvsagt mest af kristne med en selvoplevet, frelsende tro på vor Herre Jesus Kristus.


”En salme kan være så´n en velsignelse”, sagde man i min ungdom, og det er sandt og gælder ikke mindst Brorsons gedigne og udødelige salmer.


Jeg kan anbefale hans salmer til din andagt i hjemmet, hvor salmesangen ofte har trange kår.


2.7.21 - jn

Senest opdateret: Fredag, 13. august 2021 10:09
 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)