Forside Artikler Et par ord om teologi
Et par ord om teologi Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Lørdag, 20. juni 2020 10:06

Jeg taler ikke nedsættende om teologi, når den konsekvent grunder sig på Bibelen som Guds indblæste ord, hvor mennesker, ”drevne af Helligånden udtalte, hvad de fik fra Gud”  (2. Pet. 1:21).

Men jeg er ikke ven med al ”bibeltro” teologi, selvom dens forfattere er ærlige mænd, der tror på Bibelen som Guds ord. Det bør gøre mig selv ydmyg i erkendelse af, hvor ”stykkevis” jeg selv forstår Guds ord.  Men stadigvæk findes der teologiske skrifter, jeg vederkvæges ved.

Ja, det er den teologi, der ophøjer Kristus og Hans værk.  ”Tal vel om Kristus”, var det råd jeg fik i USA.  Med en Kristus-forherligende forkyndelse falder alle andre teologiske brikker smukt på plads.

Jeg kan lide Dwight L. Moody´s svar, da han af en mødekampagne-ledelse blev bedt om en udtalelse om sin trosbekendelse (”statement of faith”):  ”Min trosbekendelse står i Esajas 53!”  Det er det kapitel, hvorom Spurgeon har udtalt:  ”Det er gennemvædet af Frelserens blod!”

Så min trosbekendelse i Es. 53 overgår al anden teologi.  Min troserfaring er både Rom. 7 og 8.  Jeg er enig m. Spurgeon, når han siger:  ”Jeg tror ikke på at hoppe ud af Rom. 7 og over i Rom. 8.  Begge steder er min erfaring.  Mit indre glæder sig både over fuldkommen retfærdiggørelse, men kæmper også m.en indre konflikt uden at være under fordømmelse.”

I min tidlige ungdom læste jeg meget Ch. Finney, dette vækkelsesredskab, som jeg så gerne ville lære noget af.  Fascinationen aftog dog med årene.  Han er simpelthen for svær og ”tung” for mig for at sige det mildt.  ”Tal til mit hjerte om Jesus”, synger vi i en sang, og den tone savner jeg i Finneys ”Systematic Theology”, som næsten gi´r mig hovedpine.

Men nok om det.  Jeg har nævnt Spurgeon, som Gud sendte på min vej.  Jeg tror ikke, jeg som Spurgeon er calvinist, men han var det på en sund måde.  Når jeg i dag vidner om Herrens suveræne, frelsende indgreb i mit liv som 14-årig, ja, så er også jeg calvinist, thi det var den gode Hyrde, der tog initiativet til min åndelige opvækkelse, ikke mig.  Beslutningen var Hans, ikke min.  Han kom først til mig, før jeg kom til Ham! 

26.5.20 - jn

 
Copyright © 2023 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)