Forside Artikler Bibelen som evangelisk sandhedsbog – både i DGT og DNT
Bibelen som evangelisk sandhedsbog – både i DGT og DNT Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Lørdag, 20. juni 2020 10:04

Der findes denne misforståede idé om Bibelen:  ”DGT er for jøderne, og DNT for os.”  Det er ikke helt sandt.   DGT er godt nok jødernes historie med love og anordninger, inkl. hele tempeltjenesten, specielt for dette folk, men dets moralske love er ens i både DGT og DNT.

Men hvad med ”at være under loven” i DGT og  under nåden” i DNT?  Vel, der er der megen nåde og ”lov” begge steder.  De troende i DGT var ikke ”lovtrælle”.  Tænk fx på David og patriarkerne, som ikke var i åndelig trældom, men kunne fryde sig i Guds uforskyldte og frie nåde, ja i en sådan grad, at David kunne sige:  ”Mit bæger flyder over!”  (Sl. 23:5).

Omvendt finder du i DNT mange lovtrælle, hvis udvortes fromhed Herren forkastede som hykleri, men Han forkastede ikke loven som sådan.  Lever vi godt med Ham, er der ikke plads til nogen trældom – punktum!

Syndserkendelse i både DGT og DNT førte hen til syndofferet.  I DNT er dette syndoffer Herren selv, da Han døde på korset én gang for alle for os alle. Det offer skal ikke gentages (sådan som pavekirken lærer). Når vi læser:  ”Loven blev givet ved Moses, nåden og sandheden (blev ikke givet, men) er kommet ved Jesus Kristus” (Joh. 1:17), betyder det, at med Ham er kommet og åbenbaret én gang for alle både frelsen af nåde og sandheden om os selv som syndere, som ingen Mose lov kan rette op på.

”Han afskaffede loven med dens bud og forskrifter”, står der (Ef. 2:15), ja, det er sandt, når det gælder loven som frelsesvej, men i det øjeblik vi har fået del i frelsen og blevet nye skabninger i Kristus med en ny guddommelig natur, vil lovens krav spontant blive opfyldt (ikke af os, men) i os ved Kristi livgivende Ånd (Rom. 8:4).  O, mærk dig dette!

På evangeliets grund læser vi med bæven fx Sl. 119, som taler meget om love og vedtægter,  ikke som frelsesvej, men som Åndens fremdrift og nye lyst i os, og da bliver Bibelen, både DGT og DNT, en evangelisk sandhedsbog fuld af liv i stedet for at blive bare en lovisk lovbog, som Bibelen var tilbøjelig til at blive i min første tid som kristen.

28.5.20 - jn

 
Copyright © 2022 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)