Forside Artikler En meget vigtig pendant!
En meget vigtig pendant! Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 21. november 2019 07:37


Min klumme om "Dåbspraksis i DNT"  bør  suppleres med en relevant "pendant" af meget praktisk art.

Jeg talte engang med min gode ven i Norge, Rolf Svindland, som Herren brugte så rigt som evangelist i sit eget land og i DK, om den praktiserede, traditionelle dåb idag kontra dens praksis i DNT.  R.S var selv kun barnedøbt og havde ikke i sinde at lade sig "voksendøbe".

"I så fald skulle jeg tage ned til Jordan-floden", sagde han.  Jeg syntes ikke umiddelbart om hans var, men  han havde måske havde en pointe.

De ydre, klimatiske forhold i Israel egnede sig til udendørs dåb, som skete uden langtrukken, forudgående "dåbsundervisning", men straks ved selve omvendelsen.  Og de ydre vejrforhold dertil var som sagt ideelle.

Men det er de ikke alle steder.  Det ville være utænkeligt at "friluftsdøbe"  i 10-15 graders frost  for ikke at tale om fx Grønland eller det barske Sibirien.  Da vil det være naturligt at døbe i et beskærmet, opvarmet rum.

Men det absolut afgørende er, hvad dåben afspejler eller symboliserer, dvs. hvad dåben evangelisk peger på.  Det høres der meget lidt om idag.

Der findes mange tilfælde, hvor nyomvendte troende er blevet døbt i et eller andet rum.  Måske var den nyomvendtes familje ikke til stede, men "jungletrommerne" arbejder som bekendt godt og bekendtgjorde således  et familjemedlems brud med det gamle liv.   At dåben da skete "indenfor murene" har jo mindre at sige. Et praktisk problem var dermed løst.

Fra min tid i Norge var det ikke mit "kald" at prædike den "rette" dåb (hvem gør mon iøvrigt det?), men med evangelisk nidkærhed at forkynde "Kristus og Ham korsfæstet" (1. Kor. 2:2) i Åndens herlige frihed blandt både "lutheranere" og ikke-lutheranere.  Jeg véd, at jeg her ikke står alene.


Svindland havde ret.  Vi  rejser ikke til Jordan, og vi kan ikke rekonstruere aposteltidens praksis, men vi kan alligevel stå sammen med dem om det evangelium,  som både dåb og nadver forkynder. Ja, i hellig nidkærhed!

21.11.19 - jn

 
Copyright © 2020 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)