Forside Artikler Navnet over alle navne
Navnet over alle navne Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Lørdag, 09. november 2019 16:45

Navnet over alle navne

Jeg talte engang i et hjem i Californien om Kristi kraft i vor magtesløshed (2. Kor. 12:9) - jeg var nemlig selv legemlig svag, men Åndens  frihed var dér, og vor vært bad til sidst.

Han nævnte i sin bøn navnet Jahve og belærte mig senere om navnets hyppighed i Bibelen (ca. 7000 gange).  Vi havde haft et godt og opbyggeligt møde, men denne "opfølgning" forekom mig lidt kunstig, og jeg spurgte, om det var så væsentligt, da det er den samme evige Gud vi henvender os til. Han blev da lidt pikeret, og jeg gik lidt slukøret til ro.

Er det Jahve el. Jehova?  Jeg véd det ikke, men det gjorde Jøderne vel heller ikke , så de lod konsonanterne JHVH blive stående uden udtale.  Senere kom der vokal-tegn på, og det blev så til Jehova/Jahve.  I den eng. King James-oversættelse er "Jehova"  brugt flere gange, fx i det vidunderlige ord i Es. 26:4, men i min danske Bibel står der "HERREN".

I 2. Mos. 3:14 hugger Gud den gordiske knude over ved at forklare hvem Han er,  og Han sendte Moses afsted med beskeden:  "Du skal sige:  JEG ER har sendt dig. Gud havde jo sagt:  "Jeg er den, jeg er" (og altid vil være)
 
Jesus bruger de 2 ord igen og igen:  "Jeg er..." (fx vejen, sandheden og livet - verdens lys - den gode Hyrde - etc.). Når Han sagde det sådan ordret  i Joh. 8:58, 18:5-6, var det Jehova/Jahve selv, der talte i menneskeskikkelse.

Et vigtigt ord er Fil. 2:6-10, som  er et studium værd, for her står bl.a., at  Jesus i sin ophøjelse har fået navnet over alle navne og i Hans navn skal hver tunge bekende til Gud Faders ære:  Jesus Kristus er Herre! -

Hvad er navnet over alle navne?  Det er ikke selve Jesus-navnet (som mange tror), men navnet HERREN.  Her kan anføres mange parallelord fra GT om Ham, "hvis navn er Herren" (Sl. 83:19).  Det er navnet over alle navne.  J.V. vil nok sige, det er "Jehova", - okay, no problem.  Det er det navn, der tillægges Jesus, om hvem er jo står i Joh. 1:18: "den enbårne er selv Gud."  Han er del af selve den guddommelige Treenighed.

Mit ærinde er ikke blot at bibringe dig teologisk el. akademisk kundskab, men gøre os stille overfor spørgsmålet:  Hvem er Han for os i praksis?

9.11.19 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)