Forside Artikler Er vi blevet skærmkristne?
Er vi blevet skærmkristne? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 22. november 2018 09:16Min kone og jeg besøgte for nylig en lokal frikirke, hvor den gode, gamle Bibelbog stort set var afskaffet og digital-erstattet.  Små i-pad "lommeskærme"  vrimlede det til gengæld med, hvor hver især syntes at være fordybet i sin egen high-tech verden.

Ligeledes var salmebogen fortrængt af en "storskærm"  med tekster på dansk og engelsk -  som oftest "en tynd kop thé".  Dette synes nu at være en frikirkelig tendens.  Den digitale invasion fra USA går således uhindret sin sejrsgang.  Ganske harmløst synes måske mange.

Vi risikerer at labbe "nyskabelserne" viljeløst i os. Men det gør ikke Bent Meier Sørensen, som er professor i ledelse, fiosofi og psykologi på Copenhagen Business School (CBS).  Politikerne afser  enorme midler til at gennemdigitalisere vor åndsforarmede tilværelse, men han advarer mod den fremmedgørelse, det er at være mere i selskab med skærmen end med andre mennesker i det virkelige og digitalfrie liv.

Jeg så lidt af det hos vore børnebørn på 12, 10 og 8 fra USA i sommer.  Jeg var i ulige konkurrence med den digitale overmagt, men dog kun lidt.  De var Gud ske lov ikke optaget af sindssyge computerspil, men læste blot videbegærligt gode e-bøger.  Mange lader sig i pagt med tidsånden digital-isolere uden livlig samtalekontakt dér, hvor livet leves.

Prof. Meier Sørensen mener ikke, at digitaliserede børn bliver rigtigt "klædt på" til det virkelige liv, hvis skærmen styrer dem.  I skolen overflødiggør den ofte tavlen og delvis den levende kontakt med læreren.

Af professoren fra CBS, som var i "deadline d. 21.11. kunne vi måske lære lidt, men i det amerikaniserede kirkeliv, hvor det er lige før, det guddommelige digitaliseres, anes næppe uråd, alt imens også larmende, ånssløvende lydeffekter opgraderes i Jesu navn.
Advarselslampen lyser i det mindste for mig i en stille stund alene med "de stille i landet" (Sl. 35:20) på de gamle, prøvede stier, "hvor vejen er til alt godt"  (Jer. 6:16), og hvor vi endnu - i stilhed - kan høre Hyrdens røst.

Jørn Nielsen, H.C. Lumbyes Vej 159A, 4700 Næstved

 
Copyright © 2019 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)