Forside Artikler Salme 119 læst under Åndens fornyelse
Salme 119 læst under Åndens fornyelse Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Fredag, 10. august 2018 07:53


Som en middelmådig salmedigter af ufortjent nåde har jeg fået særligt forhold til Salmernes Bog - de troendes "dagbog".

Den længste salme (119)  fængede mig ikke i begyndelsen.  Den forekom mig kun at tale med stramtandet alvor om lovens overholdelse og om foragt for de lovløse.  Så kortsynet er jeg, tak og lov, ikke mere.
 
Salmens forfatter (er det mon David?) er ikke en syrlig lovtræl, men et menneske, der har oplevet et guddommeligt under i sit liv, ja selve evangeliets fornyelse længe før Golgata, Påskemorgen og Pinsen   "som et vældigt vindpust", en personlig, stadig fornyende pinse (Ap.G. 2:2).
 
Den indre fornyelse bestod for salmisten i, at kendskabet til Herren og Hans love var skrevet på hjertet ved  Ånden (Hebr. 8:10-11) med glad lyst til indefra at gøre Guds vilje og ikke som påbud påtvunget udefra.  Da jeg indså, at Salme 119 har just det sprog, som den nye skabning i Kristus har, fik Sl. 119 et nyt ansigt ved Åndens kontinuerlige udlægning og oplysning.

Med denne nye pinse i os opfyldes loven ikke af os, men i os (Rom. 8:4), men ak, dette spontane, glade Kristus-liv synes de færreste "fromme" kirkegængere at kende til.  Derfor bliver deres kristendom så underlig formel, kedelig og livløs uden den glæde, der får bægeret til at flyde over.

Men de gamle vækkelseskristne havde ikke noget lovisk forhold til Sl. 119. Den i den kristne menighed verden over så højt skattede bibelfortolker Matth. Henry´s far gav sin søn det råd hver morgen at lære blot et vers fra denne lange salme.  "Du vil da komme igennem salmens 176 vers 2 gange om året, og du vil komme til at elske Guds ord endnu mere og dybere!"

Har også du et anstrengt og glædesløst forhold til din Bibel?  Da trænger du til evangeliet påny i hele dets vidunderlige Kristus-fylde.  Det kan ydre formaliteter ikke hjælpe dig med.  Det sker i stilhed med hjertets bøjede knæ indfor korsets, påskens og pinsens herlige Frelser!

10.8.18 - jn

 
Copyright © 2019 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)