Forside Artikler Er Bibelen og salmebøgerne afskaffet?
Er Bibelen og salmebøgerne afskaffet? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Mandag, 09. Juli 2018 09:15


Nej, ikke helt.  I folkekirken bruges stadig salmebogen, som trods supplementet af udvandede, moderne salmer stadig har en grundkerne  af salmer, som oversat til fx engelsk ville være i verdensklasse.

Bibelen har dog dér en underordnet plads bortset fra de obligatoriske, statsautoriserede oplæsninger.  Men det er ikke "comme il fault" at medbringe sin Bibel, hvilket nok også kan være godt det samme,  eftersom der så godt som aldrig høres en åndsbåren, bibeludlæggende forkyndelse.

Evangelisten D.L. Moody fik ikke sit ønske opfyldt, da han kort før sin død i 1899 udtalte:  "Den prædikant, jeg ønsker mig for det 20. århundrede, er den mand, der åbner sin Bibel og forkynder ud fra den!"

I da. frikirker "adopterer" man vidt og bredt systemet fra USA´s mega-kirker, hvor alt vises på en skærm, dvs. både salmer og prædiketeksten og dens hoved- og underpunkter.  I USA praktiseres det dog hyppigere end herhjemme at tage Bibelen med i kirke.

Enkelte, mindre kirker  bruger dog salmebøger, og der opmuntres til selv at følge med i deres Bibler.  "Lyden af liftligt raslende bibelblade, der høres, når der "slås op'", er som musik for mig, har en forkynder sagt.

Men gør det nogen forskel, om det "fås" på skærmen el. fra din Bibel og salmebog?  Ja, i høj grad.  Det har netop med det personlige at gøre.  Den oprindelige mening med salmebøgerne fra gl. tid var jo, at den skulle bruges både i kirken og i hjemmene.  Men ak, den tid er forlængst forbi.

At gudstjenesten frikirkeligt har fået en udvandet form med en aktiv og støjende (men åndsforladt) platform er synd og skam, ej mindst for børnene og unge, som mit hjerte banker for.  Flertallet føler sig dog godt tilpas med denne "spændende" udvikling, men selv må jeg med Jeremias sukke:  "Mit folk vil have det så, men hvad vil I gøre, når enden kommer?"  (Jer. 5:31)

Dog ikke alle "spiller med".  Der findes dem, Bibelen kalder "de stille i landet" (Sl. 35:20).  De råber ikke op, men sukker til Herren i det stille.

9.7.18 - jn

 
Copyright © 2019 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)