Forside Artikler Nåde over nåde!
Nåde over nåde! Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 21. juni 2018 07:36


"Thi af Hans fylde har vi alle modtaget, og det nåde over nåde!" Joh. 1:16


Teologerne har  "behandlet" i skrifter emnet lov og nåde.  Jeg vil ikke gå dem i bedene og opgiver på forhånd at skrive en mini-klumme herom ud fra et "korrekt" teologisk standpunkt som bare et "emne".

Indvendingen mod min stærke betoning af nåden i Kristus - ja, nåden af  Hans fylde - er, at loven (de 10 bud) gælder stadig som vejledning, og at det vel var Guds mening at give loven, for at den skal overholdes!

Ja, "loven og buden er opskrevet til vejledning for dem", siger 2. Mos. 24:12, men ikke som frelsesvej.  Oven på pagtens ark lå "sonedækket",  og dér, kun dér, kommer Gud på talefod med synderen. (se 4. Mos. 7:89).  -  "Dér vil jeg mødes med dig!"  (2. Mos. 25:22).  Det gælder stadig, idet "sonedækket" nu er lig med vor Herre Jesus Kristus (Rom. 3:25).

Men hvad med at leve med loven som vejledning? Svaret er, at vi lever ikke det nye liv i Kristus i lovlydighed, men i Kristus-lydighed, og det er noget ganske andet.  Jeg har været beskyldt for at forkynde lovløshed, når jeg betoner lovens afskaffelse som levevej.
 
Men det er ikke sandt.  Når vi i Kristus ser os frelste og frigjorte, forstår vi, at loven ikke skal opfyldes af os, men i  os (Rom. 8:4) uden at være drevet af pligtopfyldelse (loviskhed), men af Kristi kærlighed.  Men Kristi kærlighed vil selvsagt aldrig drive os til lovløshed, tværtimod.

De troende i DGT under loven var ikke lovtrælle, men kendte til forsoningens nåde både til frelse og helliggørelse.  Pladsen tillader ikke at påvise dette med mange konkrete henvisninger.

At leve i Kristi nåde ligner et ægteskab i kærlighed uden en masse love og regler, men netop i indbyrdes kærlighed uden noget lov-reglement på væggen, der skal styre ægteskabet.  Det gør nemlig kærligheden.

Jeg burde nok dele med dig min egen oplevelse af Kristi nåde i mit eget på lovbundne liv.  Men jeg anbefaler dig, hvad der hjalp mig, nemlig i stilhed at lytte til fx de paulinske breve, ej mindst Rom., Gal., Kol., Ef. og Hebr.-br.  Disse gør dig ikke til teolog, men til en frigjort og glad Kristus-troende.

21.6.18

 
Copyright © 2019 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)