Forside Artikler "Af spædes og diendes mund..." (Mt. 21:16)
"Af spædes og diendes mund..." (Mt. 21:16) Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Mandag, 30. april 2018 05:16


Søren Kierkegaard kunne skrive:  "Jeg taler gerne til børn..."  Dem håbede han på, medens hans problem i virkeligheden var de voksne.

Her overdriver han selvsagt.  Der er forskel på børn og voksne.  Børn vil ikke fatte fx Hebræer- el. Romerbrevet,  hvis de sublime lærdomme ikke blev formidlet i børnenes øjenhøjde.  Dette er, tak og lov, muligt.

Jeg sidder hyppigt overfor børn med evangeliet.  Da tænker jeg ikke så meget på de voksne, men på kontakten med børnene.

En pastor i USA talte så "dybt" og højtravende, at han mistede kontakten med menigheden.  Han indså dog problemet og begyndte at "fokusere" på børnene i et forståeligt sprog.  Det viste sig, at nu forstod pludselig også  de voksne ham og hele menigheden blev opbygget og velsignet.

Min morfar kunne nok nyde at tale med "lærde" mennesker i herreværelset.  Men hans virkelige kald var evangeliets forkyndelse blandt stenbroens fattige og enfoldige på Nørrebro.  I deres sprog.

"Du er mit lam", sagde jeg halvt i spøg til en ældre, vankundig mand, jeg åbner Bibelen sammen med.  Han opfattede det ikke nedladende, men lyste op i et glad smil og sagde:  "Det er ikke engang løgn!"

Hvis S.K. havde viet nogle af sine lærde værker på at nå børnene med den vårglade umiddelbarhed, som H.C. Andersen efterlyste hos ham (bl.a. i den morsomme novelle "Sneglen og Rosenhækken"), ville S.K. have haft endnu større gennemslagskraft.  Blandt de voksne.

Jo, jeg har nok en misforstået hang til at være "intellektuel" og blive ligeså kedelig som andre intellektuelle, men hos børnene får jeg dog de bedste oplevelser og paradoksalt nok mere teologisk udbytte end hos dybsindige teologiske og filosofiske kommentarer, bisætninger og fodnoter.

Som en har sagt:  "Sig det enkelt, sig det ofte og lad det fænge!"

30.4.18 - jn

 
Copyright © 2018 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)