Forside Artikler Luther har gjort mig u-luthersk!
Luther har gjort mig u-luthersk! Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Onsdag, 23. august 2017 11:02


Nogle af os "læseheste" får nok i dette Luther-år  fornyet lyst til at studere hans historie fra en mørk tid med Romerkirkens ufattelige uhyrligheder, som selv katolikker idag må tage afstand fra.

Luthers evangelie-røst virker fornyende og sundt på mig som åndeligt ly for tidens sværmerier.  Jo mere jeg læser Luther, jo mere luthersk bli´r jeg - el. rettere:  jo mere u-luthersk bli´r jeg.  At kalde sig "luthersk" eller "lutheraner" var Luther inderligt imod.  Han ønskede kun at blive omtalt som "en tjener og evangelist" og sagde:

"Den,  der føler sig forpligtet på den genopdagede kristne sandhed (dvs. evangeliet!), vil fortie mit navn og ikke kalde sig luthersk, men kristen.  For hvad er Luther?  Jeg er ikke blevet korsfæstet for nogen!"

Luthers kampråb:  "Sola scriptura, sola fide og solus Christus!"  (Skriften alene, troen alene, Kristus alene!) vækker herlig genklang i mit hjerte, og hans ord:  "Korset er vor teologi" er som et ekko af min egen "discount"-  trosbekendelse:  Den består kun af 4 ord:  "Kristus døde for mig!"

Dette er, hvad reformationen kan "koges" ned til, men denne åndelige og vækkende livsnerve er i praksis trukket ud af vore dages "evangelisk-lutherske kirker".  Det er deprimerende at forsøge sig på en Luther- samtale med vore dages "lutherske" kirkegængere el. præster for den sags skyld.  De er knapt nok bekendt med hans lille katekismus.

Jeg fik afdøde katolske biskop, Hans Martinsens bifald til at citere ham for disse hans ord fra et foredrag i Kbvn.:  "I kalder jer lutheranere, men hvor meget betyder den Bibel for jer, som Luther lagde så stor vægt på?"

Mit åndelige slægtsskab med Luther skyldes ikke blot hans genopdagelse af evangeliet, men også, ja især, at han var et fejlende menneske.  Det trøster et misfoster som mig, der siger m. Jakob:  "Vi fejler jo alle i mange ting..." (Jak. 3:2).  En fejlfri Guds tjener er endnu ikke nogensinde fundet!

Det er det forkert at tale om reformationen, men derimod om en reformation som optakt til fortsat reformation på et personligt plan - det, vi også plejer at kalde vækkelse!   Gid Luther-året må blive just dette!

23.8.17 - jn

 
Copyright © 2018 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)