Forside Artikler Forkyndelse af evangeliet - hvad er det?
Forkyndelse af evangeliet - hvad er det? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Onsdag, 19. Juli 2017 05:27



Vi mødtes igår for første gang efter en rejse til Norge, den 91-årige Jørgen og jeg i hans dejlige stue, hvor kaffen stod parat.  Min kone havde forsynet mig med et "gåsebryst" til os hver, dvs. en lækker konditorkage til kaffen.  Så sang vi sammen og snart var en bibelsamtale igang fra en fortløbende læsning i Ap.G. - denne gang fra kap. 8:1-4 under den gode Helligånds vejledning og bistand, som vi altid er så afhængige af.

Jeg følte mig fastholdt af v.4: "De, som var blevet spredt, dog imidlertid omkring  og forkyndte evangeliets ord."  Vi havde talt om, hvor meget ondt, der blev gjort imod de kristne, men vi forstod samtidig, hvor meget godt vi er kaldede til at gøre med evangeliet, dvs. ved at forkynde det.

Det slog mig, at "forkyndelse" ikke altid indebærer en prædikestol.  De adspredte kristne havde ikke nogen sofistikeret talerstol eller hyggelig mødesal med platform, ledninger og mikrofoner, musikanlæg og skærm-displays, men der står blot, at "de drog omkring og forkyndte evangeliets ord" i det åbne landskab og udenom Jerusalems trygge rammer.

Ordet i Ap.G.8:4 talte vækkende til mig, hvilket altid sker, når Kristi Ånd "ånder" på os, få eller mange.  Som "en stille sagte susen" (1. Kg. 19:12) lød det til mig:  "Gør du det samme!"  Og altså ikke angle efter noget større end at forkynde evangeliet på denne "spredte" og spontane måde.

Men forresten: Hvor Gud velbehageligt er mon den iscenesatte platformsforkyndelse? Jeg skærer hermed ikke alle alle over een kam.

På engelsk har man udtrykket "to gossip the gospel" (bemærk ordspillet!).  Men "gossip" er ifg. Webster at rende rundt og afsløre sensationelle "historier" om andre.  Det er m.a.o. negativt.

Men evangelisk er det at "gå omkring" og gøre evangeliets gode nyheder kendte  - ja, "alle vegne" (2. Kor. 2:14).  På græsk er brugt ordet "evangelizo" i Ap.G. 8:4, som kan oversættes med "evangelisere".  Det var de adspredte kristnes kald, og det er også vort kald - prædikestol eller ej.

19.7.17 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)