Forside Artikler Skuespil i kirkelivet
Skuespil i kirkelivet Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Onsdag, 07. juni 2017 08:46



En god forkynderven af mig sagde ved flere lejligheder:  "Jeg hader skuespil.  Ved den store hvide trone vil der ikke blive plads til skuespil!"

Det sagde han under indtryk af den megen teatralske optræden, der mere og mere har vundet indpas i det etablerede gudstjenesteliv, hvor prædikestolens platform ofte bliver gjort til en scene med forkellige former for "performances", som det vist hedder på nudansk.

Drama, sketches, musikudfoldelser, muntre causerier, forstærkeranlæg, m.m. skal enten give  forkyndelsen lidt krydret tilsætning - el. stundom helt erstatte den. Prædiken bli´r en mental proces, måske udtænkt ved en computer og nedfældet i et manuskript til højtidelig oplæsning, men som risikerer at være en del af iscenesættesen og det dårlige skuespil.

Jeg er enig med "prædikanternes fyrste", C.H. Spurgeon, der hellere ville gå rigtig i teater, hvor han får den ægte vare fremfor dårlige efterligninger i kirken.  Der var ikke noget skuespil over ham.  Han behøvede ikke andet end Åndens salvelse over det budskab, han på sine knæ havde anråbt Herren om at få, og mange blev frelst uden kunstige effektmidler.

En skuespiller sagde til en præst:  "Jeg kan godt sige dig forskellen på os to.  Vi skuespillere taler om uvirkelige ting på en virkelig måde, medens I præster taler om virkelige ting på en uvirkelig måde!"  Den har jeg iøvrigt brugt i min salgstræning af unge mennesker, som fik at vide, at vi skal som sælgere tale om virkelige ting på en virkelig måde.

Jeg har et venligt forhold til flere præster, inden- el. udenfor folkekirken, og de véd, jeg ikke er ude efter deres skalp.  Men lad os kalde tingene ved deres rette navn og "spørge efter Herren og Hans magt"  (Sl. 105:4).

  "Vækkelse er, når vort folk begynder at spørge efter Gud", svarede min ven, evangelisten John Olav Larssen (død 2009) en journalist, som spurgte, hvad vækkelse er?  Et godt svar og lige aktuelt idag.

En aldrig så god skuespiller udi kirkelig optræden vil ikke kunne klare sig overfor evigheden eller, endnu værre,  hjælpe fortabte sjæle til frelse.

7.6.17 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)