Forside Artikler "Ikabod", dvs. "Borte er Israels herlighed!"
"Ikabod", dvs. "Borte er Israels herlighed!" Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Onsdag, 19. april 2017 07:25



Ordet læser vi i 1. Sam. 4:21-22, da Ikabod var det navn, en frafalden præsts enke gav sin søn efter Israels nederlag til filistrene, som tilmed havde taget pagtens ark, billede på Guds nærhed.

Den ulykkelige enke og nybagte barnemoder så den nye situation i øjnene:  "Borte er Israels herlighed!" el. som jeg også har set det oversat:  "Herrens herlighed er gået i eksil!"  Sådan læser vi også hos profeten Ezekiel, hvor vi læser, at "Israels Gud herlighed havde hævet sig fra keruberne...og flyttet sig hen til templets tærskel"  (9:3) for til sidst helt at forlade forlade templet (v.18).  Altsammen pga. folkets synd og frafald.

Det betød ikke, at Herrens herlighed havde forladt profeten Samuel, tværtimod - eller for den sags skyld andre gudfrygtige sjæle, som bævede for Israels Gud, men generelt kunne Israels daværende situation beskrives med et eneste ord:  "Ikabod".

Det passer også stort set på tidsåndens religiøse establishment, hvadenten det er folkekirke, pavekirke el. frikirke.  Det var tilstanden, da Hans Nielsen Hauge som 25-årig bondegut  trådte op mod en herlighedsforladt, fornuftsbetonet kirke i 1796 og fik almuen i tale, -  ja, som Jesus selv gjorde det med Hans tids almue:  "Den store skare hørte Ham gerne" - eng.:  "The common people heard Him gladly!"  (Mk. 12:38).

Dér står vi idag.  "Kærligheden skal blive kold hos de fleste" citeres ofte i flæng som en undskyldning for elendigheden.  Men som jeg hørte en norsk forkynder sige:  "Derfor behøver kærligheden jo ikke at blive kold hos dig!"  Det er netop kaldet til den enkelte af  os fra "almuen", fra den gemene hob.  "Udsluk ikke Åndens ild!"  (1. Tess. 5:19, eng. ovs.).

Jeg skulle engang holde møder på bedehuse (dansk: missionshuse) i Norge.  En dansk, kristen leder sagde til mig:  "Tager du din egen platform med dig?"  Hvad han mente var, at de etablerede platforme ofte var bedst tjent med at dreje nøglen om. Det sagde han, og jeg tror med rette.

19.4.17 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)