Forside Spørgsmål og svar De vise mænd fra Østerland m.m.
De vise mænd fra Østerland m.m. Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 27. oktober 2016 06:16

(et spørgsmål fra bladet "Evangelisten" i Norge)

Spørgsmål: I Mt 2,1 leser vi: "Da Jesus var født i Betlehem i Judea, i kong Herodes dager, se, da kom noen vismenn fra Østerland til Jerusalem.

V 11: De gikk inn i huset, og fikk se barnet med Maria, dets mor, og de falt ned og tilbad det. Så åpnet de sine skrin og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra."

I evangeliet er det også skildret at Jesus ble født, og så gikk turen til templet i Jerusalem, og Maria og Josef bringer barnet til Herren. Etter dette gikk turen hjem til Nasaret. Hvordan forstå desse to fortellingene uten at vi kommer i konflikt med hverandre? Når tid kom vismennene til Jesu barnet? Er det innen en to årsperiode,- siden Herodes ville drepe alle guttebarn som var under to år?

Svar:  Lad os først fastslå, at medens mange begivenheder i Det gamle Testamente er nøje tidfæstet, fx hvornår en bestemt konge kom på tronen, så véd vi ikke noget om den nøjagtige dato for hverken Jesu fødsel eller hvornår "nogle vise mænd fra Østerland" kom til Jerusalem.

"Det skete" står der 3 gange i Luk. 2  (v.1, 6 og 15) eller som der står på latin:  "Faktum est".  Men hvorfor får vi ingen eksakt tidsangivelse?  Vi véd det ikke, men for mig personligt kan jeg ikke frigøre mig for denne opbyggelige tanke:

Kristi komme er godt nok en stedfunden historie, et fastslået faktum, men må for mit hjerte altid være en frisk sandhed, som om den just er hændt, og som min frelseshistorie er knyttet til kulminerende med Golgata og påskemorgen.

Historikerne fortæller, at Herodes d. Store døde 4 år før vor tidsregning, men da Jesus blev født, mens han endnu levede, er vor tidsregning nogle år for "ung".

Jesus blev ikke født, da "de vise mænd" kom til Jerusalem, for da var Han allerede født i Betlehem (Mt. 2:1).  Hos de vise mænd fik Herodes "nøje besked om tiden, da stjernen havde vist sig" (v. 7), dvs. inden de påbegyndte den lange rejse til Jerusalem.  Det er almindeligt antaget, at de kom den lange vej fra Persien.

Herodes konkluderede med rette, at "jøderne nyfødte Konge" måtte være ca. 2 år,  og derfor lod han "alle drengebørn på 2 år og derunder (dvs. lidt derunder) myrde efter den tid, han havde fået besked om af vismændene" (v. 16). Hvor meget "under" de dræbte drengebørn var i alder, véd vi ikke, men ud fra de beregninger, der var oplyst, har han næppe lade også spædbørnene dræbe.  Det ville ikke give nogen mening.

De vise mænd kom altså sandsynligvis et par år efter Jesu fødsel, og de gik ikke ind i nogen stald, men - som der står - "ind i huset og så barnet med dets moder Maria" (v.11).

Omskærelsen fandt sted 8 dg. fødslen og kan vel have fundet sted i Betlehem. Besøget i helligdommen (templet) i Jerusalem ville ifg. bestemmelsen i 3. Mos. 12:3-8 ske 33 dage efter omskærelsen i forbindelse med et brænd- og syndoffer, i Jesu tilfælde to turtelduer, hvis "hun ikke evner at give et lam".

Besøget i Jerusalem skete altså ifg. Lukas, da renselsesdagene var omme (33 dage efter omskærelsen, hvor Jesus således var 41 dage (33 + 8 dage) gammel).

Der er efter min forståelse ingen uoverenssstemmelse mellem Luk. 2 og Matt. 2. Men Luk. 2:39, som fortæller, at de vendte tilbage "til deres egen by, Nazaret" og ikke til Betlehem (som kun lå  et lille stykke vej fra Jerusalem) kan umiddelbart tyde på en uoverensstemmelse mellem Mattæus og Lukas . 

Forklaringen synes dog at være, at Lukas ikke fortæller alt det, der skete mellem v. 38  og 39.  Det er der andre ex på hos Lukas.  Han konstaterer blot, at den lille familie (på et el. andet tidspunkt) vendte tilbage til Nazaret.  Der står ikke, at de øjeblikkeligt gjorde det.

Tidsrammen omkring disse begivenheder har været meget diskuteret blandt teologer, men den naturligste forklaring synes for mig at være, at de efter den lille, korte sviptur til Jerusalem fortsatte at bo i et hus (og ikke i en stald)  i Betlehem (hvor der nu var plads nok efter folketællingen for over 1 måned siden), og at besøget af de vise mænd fandt sted i Betlehem, hvor Jesus nu var ca. 2 år gammel.

Derefter fulgte flugten til Ægypten, hvor de med de vise mænds rige gaver havde rigeligt med materielle midler (sådan sørgede Gud for dem), og først derefter slog de sig ned i Nazaret.  Alt dette omtaler Lukas ikke, men konstaterer blot summarisk, at de vendte tilbage til Galilæa efter de havde gjort, hvad der skulle gøres iht loven.  - 26.10.16

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)