Forside Spørgsmål og svar Æselets ydmyge mission
Æselets ydmyge mission Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 28. januar 2016 10:27


Spørgsmål (fra Norge): Eg sitter litt med påskeutgaven av Bladet Evangelisten. Her er det eit spørsmål. Vi har også en sang, "Hvorfor valgte du en eselfole Jesus? "Ja, hvorfor velge et esel? Kan eg stille spørsmålet hva for betydning eselet har i Bibelen?

Svar:  Af æselet kan vi nok få åndelig lærdom.  Det er et både ydmygt og udholdende dyr.  En særlig, opbyggelig lærdom er beretningen i Matt. 21:1-11 om indtoget i Jerusalem med vor Frelser ridende på et æsel.  Dette ydmyge arbejdsdyr havde kun denne ene opgave, nemlig at bære Jesus frem og selv træde i baggrunden! Dette er også vort kald, nemlig ikke at forkynde os selv, men Ham.  "Thi det er ikke os selv, vi prædiker, men Kristus Jesus som Herre og os selv derimod som tjenere for Jesu skyld!"  (2. Kor. 4:5). 

2. Korinterbrev er måske det brev, hvor apostlen allermest eksponerer sig selv  med et hjerte, der er "vidt åbent" overfor sine medtroende, som dog ikke i dette tilfælde havde et tilsvarende åbent hjerte overfor ham (2. Kor. 6:12).  Alligevel forfalder apostlen ikke til et "egotrip" eller selvdyrkelse, men hans ydmyge selverkendelse forøger kun hans iver med at ophøje Kristus.  "Ham forkynder vi!"  (Kol. 1:28).

På denne måde er han som æselet, der i tjenesten selv træder i baggrunden for at frembære den herliggjorte Frelser.
Jeg får lyst til at pege på endnu et par lærdomme om æselet sådan som vi møder det i nævnte afsnit i Matt. 21 og de tilsvarende steder i Det ny Testamentes evangelier. Med i denne evangeliske mission ved indtoget i Jerusalem var også et føl.  Det kan gerne være et fint billede på børn og unge, som Herren også vil vil bruge i Kristus-forkyndelsen.  Meget betegnende læser vi jo samme kapitel om børnene, som i helligdommen lovpriste Ham med deres "Hosianna, Davids Søn!" (v. 16), og vor Frelser tager dem i forsvar med at citere de vidunderlige ord:  "Af spædes og diendes mund har du beredt dig lovsang!"  Denne begivenhed i helligdommen skete jo i forlængelse af indtoget i Jesusalem, hvor skarerne havde råbt de ord, som børnene, lærenemme som børn er, også brugte:  "Hosianna, Davids Søn!"  (v.9).

Men der er  evangelisk lærdom i denne "æselhistorie".  De 2 disciple, Jesus havde sendt afsted efter æselet og dets føl, fik beskeden:  "Løs dem og før dem til mig!"  (v.2).  Lærdommen er denne:  Den, der skal bære Jesus frem for andre, må selv være løst og frigjort ved Kristi evangelium!

Jeg talte en gang over den tekst i Fosnavåg på Sunnmøre. Efter mødet hilste en handicappet mand på mig og sagde til mig:  "Det var godt, at Jesus sagt:  "Løs dem!" og ikke:  "Bind dem mere fast!"  Den bemærkning blev jeg meget glad for, og den har fulgt mig gennem årene. 

Den trællebindende forkyndelse  er på færde alle vegne og på mange, besnærende måder.  Beretningen om æselets mission er en påmindelse om, hvor vigtigt det er at forkynde Kristus i evangeliets frihed, som fx Galaterbrevet så lidenskabeligt fremholder.
Lad os bede om at være sådanne "æseler" og "føl" i tjenesten!

27.1.16 - jn  

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)