Forside Artikler Hvad forkyndelsen ofte må stå model til
Hvad forkyndelsen ofte må stå model til Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 29. oktober 2015 05:39



Der er som bekendt grøfter, dvs. faldgruber, på begge sider af vejen, når det gælder kristen forkyndelse fra en prædikestol.

 Den ene grøft er en sammenvridning af en masse nedskrevne ord af mere eller mindre kristeligt eller religiøst indhold, hvor den lovbefalede ”dagens tekst” er den ydre anledning eller det formelle udgangspunkt, men hvor inspirationen tit slet ikke er Bibelen, men en el. anden oplevelse fra en bog, TV, politisk begivenhed el. en hændelse fra ens eget liv.

Den anden grøft er den ”bibeltro” tradition, som jeg selv delvis voksede  op med og bruger Bibelen som skudsikker ”bevisførelse”, men dog er lige så livløs som den første ”grøft”.  Misforstå mig ikke, men min pointe kan måske bedst illustreres ved en vens beskrivelse af genren:  ”De har levende brød, men mangler levende vand!”

Det er dog vigtigt for mig at sige, at jeg lige fra den gang, jeg som stor dreng oplevede det under at blive ”født på ny” gennem evangeliets forkyndelse, har været samvittighedsbundet til Bibelen som Guds ord og 100% tilsluttet mig Luthers kampråb: ”Sola scriptura”, dvs. Skriften alene som forkyndelsesgrundlag modsat den katolske idé om Skriften og traditionen, hvad desværre mange protestanter ikke kan se noget galt i, men det er fordi de ikke véd, hvad denne vildfarelse indebærer i praksis.

Når apostlen beder om ”de rette ord”, når han som Kristi sendebud skal forkynde evangeliets hemmelighed (Ef. 6:19-20), er det ikke kundskab om flere skriftsteder, han tænker på, men om Åndens salvelse til at formidle Skriftens inspirerede ord på rette måde,  på rette tid og til de rette mennesker.  Men det vil aldrig indebære nye lærdomme i tillæg til den grundvold, der allerede er lagt i det åbenbarede Guds ord (Ef. 2:20).

Hvad jeg her skriver, er ikke udæskende, uforpligtende debatstof, men den virkelighed, vi  blandt mennesker i øjenhøjde står i, når evangeliet formidles til vor tid.  Jeg tror, jeg véd, hvad jeg taler om.  Mange af de nye flygtningestrømme søger venskaber, og netop ”venskabsevangelisation” er en af evangeliets store udfordringer.

29.10.15 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)