Forside Spørgsmål og svar Verdslighedens svøbe!
Verdslighedens svøbe! Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Onsdag, 26. august 2015 05:53
Et spørgsmål fra Norge - bragt i bladet "Evangelisten")


Spørsmål:
"Jeg er en kristen, men opplever at synden og verden preger meg mer enn at Kristus skulle ha preget meg. Jeg blir påvirket gjennom TV, Internett og ellers av ting i hverdagen. Bibelen taler om frafallstider og at kjærligheten skal bli kald hos de fleste. Hva kan jeg gjøre for å bli bevart som en kristen i disse tider?"

Svar:

Dette alvorlige spørgsmål berører langt de fleste af os.  Verdslighed har altid været menighedens svøbe, som det også var på aposteltiden, og derfor har vi fx Korinter-brevet, hvor Paulus skammer sine åndelige børn ud for netop deres verdslighed med de ironiske ord:  ”I er allerede blevet mætte, I er allerede blevet rige, I er blevet konger uden os!  Ja, gid I dog var blevet konger, så vi kunne være jeres medkonger!”  Og videre:  ”Vi er dårer for Kristi skyld, I er kloge i Kristus, vi er svage, I er stærke;  I er hædrede, vi foragtede!”  (1. Kor. 4:8, 10).

Apostlen Jakob advarer også mod verdslighed, når han skriver:  ”I utro!  Véd I ikke, at venskab med verden er fjendskab med Gud.  Den, der gerne vil være verdens ven, gør sig altså til Guds fjende!” (Jak. 4:4).  Og apostlen Johannes er inde på nøjagtigt det samme i 1. Johs.br. 2:15-17.

Men  omvendelse er mulig.  Det  oplevede de kødelige korintere med en hellig bedrøvelse og sorg over deres tilstand ind for Herrens ansigt, og den førte til omvendelse ”efter Guds sind”, dvs. med mere end bare forbigående skyldfølelser og ”beklagelser”, men med ny iver og nidkærhed.  2. Kor. 7:8-11.  ”Hvor stor en iver har det ikke fremkaldt hos jer”, skriver apostlen, som er tydeligvis opmuntret over denne opvækkelse.  I den engelske ESV-oversættelse står der:  ”What eagerness to clear yourselves”, som kan oversættes sådan: ”Hvilken iver efter at få ryddet op!”

Der fortælles om en troende kvinde, der på et møde gik frem til forbøn og samtale med prædikanten.  Hun sagde:  ”Der er noget galt i mit liv, men jeg véd ikke, hvad det er!”  Prædikanten svarede hende:  ”Prøv at gætte, hvad det kan være!”  Og hun gættede i denne alvorsstund rigtigt!  Dette er, hvad det vil sige ”at få ryddet op” helt konkret og ærligt i sit verdslige liv.

Som kristne må vi forholde os til TV som det forførende medium, det er.  Jeg læste en gang en artikel af Billy Graham, som kaldte det ”et Satans redskab”, og det var betimelige ord.  Men det betyder ikke, at det er syndigt at eje et TV.  (Dog er der gudfrygtige kristne, der af frygt for ikke at kunne styre det, simpelthen har afskaffet det)  Den aldrende Billy Graham, som i dag er stærkt svækket, har selv en stor TV-skærm i sit hjem, hvor han kan holde sig lidt ajour med, hvad der sker i verden – den verden, som han flittigt forkyndte evangeliet til.

Da radioen var ved at blive hver mands eje i 1920´erne, var der prædikanter, der tordnede løs mod at lukke verden ind i de kristne hjem med et sådant apparat.  Det var der også mange, der gjorde, da TV kom.  Og det har i sandhed også ødelagt mange hjem, tror jeg.

Men vi skal hverken overdrive eller underdrive, når det gælder TV.  Det er vitterligt et vindue ud til den store verden, og personligt har jeg adskillige gange taget udgangspunkt i aktuelle debat- temaer som springbræt til  evangeliet.  Det gjorde jeg for nylig, da atombomberne over Hiroshima og Nagasaki blev mindet.  I DK har man kunnet ”blande sig” i debatten på tekst-TV, og det igen gav mig mange fine anledninger til at forkynde Guds ord.  (Denne mulighed er dog nu ophørt).

Jeg vil slutte med et godt ord, som Jon Aurebekk, en benådet Herrens tjener, engang gav os på et bibelstævne i Norge, da TV-fænomenet var nyt og blev diskuteret.  Han citerede Jer. 31:3:  ”Fra det fjerne åbenbarede Herren sig for mig” og han tilføjede:  ”Her har du mit fjernsyn!”  Ja, måtte frem for alt  Bibelens fjernsyn få førstepladsen i vore hjem.  Da tror jeg ikke, der bliver så store problemer med, hvilken plads vi skal give TV.

25.8.15 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)