Forside Artikler Om at lide ondt
Om at lide ondt Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 09. oktober 2014 08:12



Søren Kierkegaard,
som min tysklærer allerede i mine drengeår gjorde mig interesseret i, hævdede i sin afsluttende kirkekamp og i sit nådesløse opgør med ”levebrødspræsterne”, at kun den sandhed, man lider for, er sandhed, og at prædikestolenes højtidelige ”deklamation” af evangeliets sandhed i praksis kan blive en ukristelig fornægtelse af evangeliet. Ja, det var hårde ord, men dog svære at komme uden om.

Vor berømte landsmand må dog læses med varsomhed.  S.K. var bibelsk nok, men kan ikke stå alene som et ensidigt angreb på ”statsreligionen”,  -  det rette ord for den ”evangeliske tro”, som grundloven tilsikrer så mageligt og uforpligtende, monotont og salvelsesfuldt.

Apostlene talte også alvorligt om som Kristi efterfølgere at lide ondt. Og dér får deres ord rette balance uden dog at miste alvoren:

” Vær med til at lide ondt for evangeliet ved den kraft, Gud giver!”2.Ti.1:8

At lide for evangeliet og dets vidnesbyrd er noget andet end at lide for lidelsens skyld.  Det er en glad lidelse (Hebr. 12:2), men dog en lidelse.  Det er nemlig lidelsesfuldt at være en sand kristen, siger apostlen Peter (1. Pet. 4:16) i modsætning til blot at smykke sig med kristennavnet.

En af Alexanders d. Stores mænd, en fej soldat, hed også Alexander.  Hans herre sagde: ”Enten forandrer du dit navn eller din opførsel!”  (latin:  ”Aut nomen, aut mores muta”.) -   Min sidemand på handelsskolen sagde til mig: ”Kristen er noget, andre skal kalde dig, ikke du selv!”  Han talte om en kristendom, som koster noget.  Vel ikke ”indtil blodet”, men dog med dagens mange nålestik og lidelsen over ikke at kunne dele evangeliet med dem, som står os nær.  Men lide kan vi kun ”ved den kraft, Gud giver!”  Der tales i opstemte kredse meget om ”kraft” og ”Guds kraft”, men at lide for evangeliet som Kristi vidner er præcis, hvad Hans kraft er beregnet på.

 9.10.14 – jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)