Forside Spørgsmål og svar Død forstandstro er ikke nok
Død forstandstro er ikke nok Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Fredag, 09. oktober 2009 08:46



Spørgsmål:  I 1. Johs.br. 5:1 står der:  ”Enhver, som tror, at Jesus er Kristus, er født af Gud.”  Vil det sige, at enhver, som bekender sig til den sandhed, er en genfødt kristen?

Svar:  Nej, apostlen Johannes taler ikke om blot en mental accept af en trossandhed.  I mange kirker har man den skik hver søndag at fremsige den såkaldte trosbekendelse, men det er ikke det samme som at have fået del i det nye liv i Jesus Kristus.

At tro på Jesus som Kristus er det samme som at have vist Ham hjertets tillid og anerkendt Hans suveræne, ophøjede plads, levendegjort ved Guds Ånd og Hans sandheds ord, nemlig som den salvede Guds Søn med uindskrænket herredømme.  Det menneske, der har taget imod Ham og bøjet sig for Ham som den, Han er, er født af Gud med Kristi kærlighed udøst i hjertet, der i praksis ”også elsker den, som er født af Ham”, dvs. ethvert Guds barn.  Det er noget ganske andet end mekanisk at kunne ”bekende vor kristne tro”, som det hedder i trosbekendelses-ritualet, men uden der er sket nogen personlig livsforvandling.

Salmedigteren Brorson så ganske klart forskellen mellem en død, ortodoks bekendelse med læberne og et troende hjertes bekendelse af Guds Søn, når han i en salme siger:

Var det en tro med munden
Og sige kun:  ”Jeg tror!”
Når hjertet er i grunden
Er renset ved Guds ord,
Da var der fromme nok i tiden,
Da var den ej så liden,
Den rette troens flok!

Vi trænger nok at høre sådanne vækkende ord i en tid, hvor den døde forstandstro trives uanfægtet i mange kirker.

Men også selve læren om Kristi person er vigtig for apostlen at understrege.  Jeg har truffet mennesker, som taler forblommet om ”den historiske Jesus”, men fornægter Hans guddom, ja, den hellige treenighed i det hele taget.  De kan endog påberåbe sig store oplevelser og tungetale, men tager afstand fra Paulus´ kristologi (dvs. læren om Jesus som Kristus), som var det ord, en sådan vranglærer brugte det overfor mig.   Her er apostlen Johannes meget klar:  ”Hvem er løgneren, om ikke han, som nægter, at Jesus er Kristus?”  (1. Joh. 2:22).

Vi skal derfor ikke altid tage det for gode varer, når der højlydt råbes ”Jesus”.  Jeg er enig med Francis Schaefer, som i en af sine bøger, må erkende, at han ofte har sine betænkeligheder ved at høre Jesus-navnet nævnt, når han samtidig betænker, hvordan dette dyrebare navn misbruges og slet ikke er identisk med den Herre Jesus Kristus, som evangeliet forkynder.  Se venligst også 2. Kor. 11:4.  Derfor skal vi ”prøve ånderne, om de er af Gud” (1.Joh. 4:1),  Og prøvestenen er først og fremmest Guds ord  ikke fagre ord og talemåder.

Det er imidlertid rigtigt, som det ofte er blevet sagt, at en ret forkyndelse af Kristus bevarer os fra al vranglære.  Det er derfor vigtigt, vi hører Hyrdens røst blandt de mange fremmede røster omkring os, og det sker i samfund med Herren over en åben Bibel hver dag.

-jn-

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)