Forside Klummer Om at ”falde i synd”
Om at ”falde i synd” Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Fredag, 09. oktober 2009 07:56



”Den, der skjuler sine overtrædelser, går det ikke godt, men den, som bekender dem og holder op med dem, finder barmhjertighed (nåde).”  Ordspr. 28:13

Som ganske ung og ugift virkede jeg en tid i en lille fiskerbys frikirke på Sunnmøre, Norge, - det var en brydningstid med både mørke og lyse stunder, men jeg nød stor kærlighed og omsorg hos den unge forstanderfamilie, jeg boede hos.  Jeg mindes den tid med glæde, og vi kom tæt på hinanden.

På torvet kom jeg bl.a. i snak med en lidt ældre, kritisk herre.  Mine værtsfolk advarede mig mod ham, da jeg fortalte, hvem jeg havde mødt.  ”Han har engang været prædikant, men er nu fyldt med bitter galde”, husker jeg min forstanderven sagde.  Det gjorde et stærkt indtryk på mig.

Jeg spurgte også til en nabo, også en tidl. prædikant, men han var ”faldet i en synd” og var nu forsikringsmand.  ”Falde i synd” var i kristen sprogbrug, som det også er nu, som regel ensbetydende med noget seksuelt.  Men ingen synd er så stor, at der ikke er tilgivelse at få hos Gud.  Den fandt naboen også, men tog dog konsekvensen og stod ikke mere offentligt frem som prædikant, hvilket efter mit syn var det rette at gøre.  I dag ser man anderledes på det, desværre.

Men den ældre, forhenværende prædikant på torvet var også ”faldet i synd”, vel ikke seksuelt, men formentlig i bitterhed over et eller andet, somhavde gjort ham hård og uforsonlig, og dermed var han ikke mere nogen kanal for ”levende vandstrømme”.  Pointet er, at synd er mere end noget seksuelt, som er slemt nok.  Synd er synd, men skjuler sig ofte under en from, munter facade og gerne i en etableret, kirkelig sammenhæng.

Når jeg taler sådan, kan jeg blive beskyldt for at være ”gammeltestamentlig” eller ”lovisk”.  Det får så være.  Men syndsbekendelsen er i dag ofte afløst af religiøs og frivol sorgløshed, som dog ikke vil stå prøve overfor den tilstundende evighed.

Men… den ægte genfødte discipel af Jesus Kristus vil livet igennem kende til syndsbekendelse.  Som jeg husker en Herrens tjener engang sagde:  ”Anger og syndsbekendelse har fulgt mig som 2 jagthunde.”  Thi at være retfærdiggjort ved troen alene ophæver ikke vort kontinuerlige behov for 1. Johs. 1:9.

-jn-

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)