Forside Artikler Frelser dåben? På hvad måde?
Frelser dåben? På hvad måde? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Mandag, 31. marts 2014 06:14


Vi så netop nøje på 1. Pet. 3:21 om frelsen i arken ”gennem vand”, der afspejler dåbens vand, som frelser.  Nogle vil da sige:  ”Dér ser du jo, at dåben frelser modsat din påstand om, at dåben ikke frelser!”


Lad os stadig slå fast med syvtommersøm, at det var arken (billede på Kristus), som frelste, ikke vandet.  Men på hvad måde frelser da dåbens vand? Svaret står her:  Dåben er ”en god samvittigheds pagt med Gud (eller:  ”en bøn om en god samvittighed”) ved Jesu Kristi opstandelse”.


Hvad gav den gode samvittighed? Tænk på dåben på apostlenes tid. Den var dengang ikke en ”lukket”, rituel gudstjenestehandling, men en dramatisk, offentlig handling af den sjæl, der åbent havde ”valgt side” ved at tage imod Kristus for at vise alverden, at dette var alvor ved at lade sig døbe med en dåb, som samtidig var et farvel til det gamle liv.


På den måde var der ”frelse” i dåben.  Selve frelsen skete dog i det sekund, Kristus blev modtaget som frelsens ufortjente gave.  Det praktiske skridt ved at lade sig døbe, frelste samvittigheden. Men ”frelse” i NT har flere betydninger.  Troende (frelste) mennesker formanes fx til at tage imod det ”indplantede” (forkyndte) ord, ”som har magt til at frelse jeres sjæle”  (Jak. 1:21). Her er tale om den velsignelse (”frelse”), den troende sjæl oplever ved lydighed mod ordet.  Også det kaldes ”frelse”.


Ak, dåben har som så meget andet i kirkelige/religiøse sammenhænge mistet sin oprindelige, ja dramatiske betydning og er endog blevet til vranglære, når fx ”Bibelen på hverdagsdansk” oversætter  som misvisende parafrase 1. Pet. 3:21 sådan:  ”Det, der skete dengang, er et billede på dåben, som I også skal igennem for at blive frelst!” Nej, nej, ligegyldigt hvor meget dåb, du har været ”igennem”, frelses du kun ved troen på Jesus Kristus.  ”Tro på Herren Jesus, så skal du blive frelst, du og dit hus!”  (Ap.G. 16:31).


Se igen, hvad vi ovenfor i rette kontekst har læst om ”frelse” i dåben.


31.3.13 – jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)