Forside Artikler Den syge Paulus
Den syge Paulus Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Lørdag, 30. november 2013 08:14

En moderne psykiater ville muligvis sige til Paulus:

Du er en syg mand, Paulus.  Det ene øjeblik er du ”nede i kulkælderen” og  i det næste er du ”i det himmelske”.  Fx taler du selvopgivende om, at du ”opgav håbet om redning”, men snart efter føler du dig ”udfriet” og i ”lovsangsstemning”.

Du svinger således meget mellem at være ”tvivlrådig”, ”slået til jorden” og så være ”glad” og ”levende”.  Jeg vil anbefale dig det udmærkede middel ”lithium”, som har hjulpet mange lignende manio-depressive tilfælde.

Du har et andet problem.  Du er underlig selv-betydningsfuld, kombineret med et forfølgelseskompleks.  Din paranoia får dig til at anklage andre brødre for ”egennytte” med  bagtanke om ”at føje ny trængsel til mine lænker”.

Er du sikker på det?  Måske vil de blot få dig til at indse, at din fængsling ikke er uberettiget?  Du havde ellers haft en glimrende lejlighed til at vinde bl.a. Festus og kong Agrippa, som dog viste dig en vis velvilje, - men ak,  havde du  blot været lidt mere diplomatisk og mindre bombastisk!

Din dogmatiske påståelighed grænser til fanatisme.  Du gør indtryk af, at ”dit” evangelium er det eneste, der duer – alle andre forkynder et ”andet” evangelium og du kalder dem ”falske, skinhellige apostle”, styret af Satan selv, m.m.  Tror du, mennesker vindes på den måde?

Du indrømmer ikke at være ”taler af fag”, men bryster dig alligevel af stor kundskab.  Det var måske ønskeligt med lidt mindre kundskab og mere træning i at tale tidens sprog, så at folk i tidens ånd vil lytte?

Du taler fx om ”åbent at forkynde sandheden” –  din sandhed vel at mærke!  Betænk dog, at sandheden har mange nuancer!

Jeg vil slet ikke komme ind på dit kvindesyn, din intolerance overfor homoseksuelle, din jødiske overbevisning om en herlig fremtid for Israel, din bibelfundamentalisme, din foragt det, du kalder ”vismændenes visdom”  (hvad er der galt med den?), osv. – men må blot disse få ord vække dig til besindelse, for professionel hjælp er, hvad du har brug for!

- - - - - - - -

Så langt psykiateren.  Kloge ord, ikke sandt?  Eller hvad mener du?

30.11.13 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)