Forside Artikler Juleevangeliet som myte, men dog en poetisk berigelse?
Juleevangeliet som myte, men dog en poetisk berigelse? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 06. december 2012 12:04



”Det var ikke udspekulerede fabler, vi byggede på, da vi forkyndte jer vor Herre Jesu Kristi magt og Hans komme….”  (2. Pet. 1:16)


Jeg har fået tilsendt et kirkeblad, i hvilket sognepræsten ”videnskabeligt” fastslår, at der aldrig fandt nogen folketælling sted udskrevet af kejser Augustus, at Maria var blevet gravid enten ved Josef el. en anden, men ikke ved Helligånden og altså slet ikke var nogen jomfru.  Det fødte Jesus-barn blev slet ikke lagt i en krybbe i nogen stald.  Hele beretningen er med præstens kloge ord kun myter. 

Alligevel fremsiger præsten trosbekendelsen hver søndag helt problemfrit, eftersom dette kan gøres som en poetisk berigelse uden at være facts.  Det gælder frem for alt juleevangeliet, som ganske vist er en myte, men dog ikke kan undværes som et årligt følelsesmæssigt stemningstilskud.  Når der står: ”Og det skete i de dage…”  skete det ikke i virkeligheden, kun i poesien, noget a la H.C. Andersens eventyr.

Denne poesi-forståelse udi teologien og præstegerningen er kirkebladet ikke ene om.  Præster kan omkostningsfrit fornægte Bibelens troværdighed og kolportere det rene vås og alligevel være helgarderet, mens de forblommet taler om julens  poesi, hvor ” julens Ånd igen lader sig føde ind i vor verden, ind i vore hjerter” (Kirkebladet).

Har jeg sat tingene urimeligt på spidsen?   Ak nej. Men der er én måde at imødegå den på, nemlig ved  enfoldigt at modtage og tro på Bibelen som Guds inspirerede ord og ved personlig erfaring ”lære at kende, hvor pålidelige de ting er, hvorom du er blevet undervist”,  som Lukas begynder sit evangelium med (1:4).

Den aldrende, amerikanske evangelist, Billy Graham (nu 94), fortæller ofte, hvordan han i sin pure ungdom fik problemer med Bibelen under massiv påvirkning af den selvsikre bibelkritik.  Han kom imidlertid til et punkt, hvor han opgav bibelkritikken, bøjede sig for Bibelens Gud og sagde:  ”Fra nu af vil jeg tro dit ord, selvom jeg ikke altid forstår det og prædike dit ord som dit ord.”  Billy fortæller, at ”fra det øjeblik kom der en ny kraft over mit liv og tjeneste.”

Den stafet vil jeg gerne give videre.  Myteprædikanterne har intet at byde på.  Absolut intet.

Jørn Nielsen

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)