Forside Spørgsmål og svar Jøderne som formidlere af Guds frelse
Jøderne som formidlere af Guds frelse Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 08. oktober 2009 16:25


Spørgsmål:  Hvad mente Herren med, at  ”frelsen udgår fra jøderne”?  Joh. 4:22.  Frelsen udgår vel fra Kristus og ikke fra jøderne, og derfor er det vel snarere dem, der skal frelses?


Svar:  Herrens ord skal for det første forstås i bredeste forstand, altså frelseshistorisk, men dernæst naturligvis også i den forstand, at frelsen i Jesus Kristus havde et jødisk udgangspunkt i og med, at vor Frelser fødtes som jøde ”af Davids slægt”  (Rom. 1:3).


Men hele jødernes historie er trods dette folks mange synder og problemer et overordnet vidnesbyrd om Guds frelse.  Ja, Guds hensigt med at udvælge sig et bestemt folk, det mindste af alle (5. Mos. 7:7), var netop, at det skulle blive til velsignelse for den ikke-jødiske verden og ikke, at hedningerne skulle få lov at sejle i deres egen sø.


Til jødernes stamfader Abraham lød jo ordene:  ”I dig skal alle jordens slægter velsignes!”  (1. Mos. 12:3).   Da Herren frelste jøderne ud af Ægypten, var det tydeligt med henblik på, ”at mit navn kan blive forkyndt på hele jorden”  (2.Mos.9:16).  Esajas profeterer om, at Israels folk som Herrens tjener skal gøres til ”hedningers lys, at min frelse må nå til jordens ende.”  (Es. 49:6).  Det jødiske folk er altså i Guds plan bestemt til at være et frelsesformidlende folk.  I Es. 62:7 opfordres til bøn om at Jerusalem gøres til pris på jorden (og ikke bare i Israel).


En jødisk leder sagde til mig for nylig:  ”Vi missionerer ikke, sådan som I gør.”  Det lød i mine øren nærmest, som om han var stolt over at kunne sige det.  Sådan siger sædvanligvis jøderne.  Men Herrens oprindelige plan med at have et udvalgt folk på jorden er, at Hans frelse skal udgå fra dette folk til al verden.  Denne ”missionsånd” er da også salmisten besjælet af, når han beder:  ”Gud vær os nådig og velsigne os, Han lade sit ansigt lyse over os, for at din vej må kendes på jorden, din frelse blandt alle folk!”  (Psa. 67:2).


I forbindelse med det kommende fredsrige står der netop et ord om, at jøderne kommer til at missionere:  ”Jeg fuldbyrder et under blandt dem (jøderne) og sender  undslupne af dem til folkene, Tarsis, Pul, Lud, Mesjek, Rosj, Tubal, Javan, de fjerne strande, som ikke har hørt mit ry eller set min herlighed;  og de skal forkynde min herlighed blandt folkene.”  (Es. 66:19).
Jo, i sandhed, ”frelsen udgår fra jøderne”.


Men Guds frelsesplan er kommet til sit herligste og mest forløsende udtryk i vor Herre Jesus Kristus.  Apostlens kærlighed til sit jødiske folk er uløseligt kædet sammen med den Frelser, som det jødiske folk har givet os (menneskeligt talt).  I Rom. 9:4-5 nævner han nogle af de mange privilegier, der er knyttet til jøderne og siger så som det absolutte højdepunkt:  ”Fra dem stammer ifølge sin kødelige herkomst Kristus, som er over alle ting, Gud højlovet i evighed!”


Og det er vel også grunden til, at vi som kristne elsker det jødiske folk.  Vi ser profetisk i dette folk et herligt frelsesperspektiv, hvor ikke blot skal jøderne frelses, når ”hedningerne fuldtalligt er gået ind” (Rom. 11:25), men de skal selv være formidlere af denne frelse, hvor bl.a. dette ord skal opfyldes:  ”På hin dag skal Jakob slå rod, Israel skyde og blomstre og fylde verden med frugt!”  (Es. 27:6).


-jn-

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)