Forside Artikler Forkyndelse i terrænet
Forkyndelse i terrænet Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Tirsdag, 08. maj 2012 06:07


”De, der var blevet spredt, drog imidlertid omkring og forkyndte evangeliets ord.”  Ap. G.  8:4.


En ven, teologisk uddannet, sagde til mig, da han havde fået et sekulært job som lønmodtager:  ”Jeg savner nu at forkynde Guds ord.”  Han mente tydeligvis forkyndelse fra en talerstol.   Jeg mindede ham om andre og bedre muligheder for forkyndelse end at stå på en talerstol.

Det er præcis dér, vi nu befinder os.  Jeg afviser ikke talerstolene alt den stund, at jeg selv ind imellem står på en, men den tradition vil snart vige for ”en endnu ypperligere vej”, nemlig for vidnesbyrdet i ”terrænet”. -  ”Prædikanten” (i grunden et ”dumt” ord!) vil gradvis miste sin romantiske aura.

I USA stødte jeg på et ord, ukendt for selv amerikanere.  Men en troende kvinde kaldte sig for en ”blue domer”.  Ordet ”dome” betyder jo ”kuppel”, og hun foretrak tjenesten under himmelhvælvingen store blå kuppel.  Derfor kaldte hun sig en ”blue domer” i modsætning til en bænkevarmer under en el. anden katedrals kuppel.  Et godt udtryk, der passede på min egen situation derovre.

Ap.G. 8:4 står i forb. m. med en ”stor forfølgelse mod menigheden i Jerusalem”  (v. 1).  Det var den, der spredte de troende med evangeliet.  Historien har gentaget sig op til vor tid.  Rich. Wurmbrandts klassiker ”Tortur for Kristi skyld” er et  vidnesbyrd herom. Kommer turen også til den vestlige verden?  Dvs. i den forstand at evangeliet vil blive spredt på en ny og dramatisk måde under den store blå kuppel ”uden for Jerusalem” p.gr.a. forfølgelse?

De evangeliserende kristne i Ap.G. 8:4 gik ikke fra prædikestol til prædikestol.  Eller fra missionshus til missionshus, fra mødesal til mødesal, og alligevel blev evangeliet forkyndt, ja, det blev endnu bedre forkyndt.  Dramatiske omstændigheder tvang dem til guddommelig ”nytænkning” mht det af forkynde modsat traditionen i Jerusalem.  Men altså lige efter vor Frelsers hjerte.

Jeg var for ca. 6 år siden sammen med et skønt team af ungdom til Mexico, nær den amerikanske grænseby San Diego.  Lederen var en pensioneret pastor, som i en moden alder (oppe i 50´erne) begyndte på mission blandt fattige børn i nabolandet.  ”Jesus forkyndte for sine nære omgivelser”, husker jeg han sagde.  Så pegede han op på den store fine kirke, han havde været pastor for:  ”Dette var ikke Jesu omgivelser”.  Provokerende måske, men ordene brændte sig fast hos mig.

Savner du en tjeneste som ”forkynder”?  Se forbi din egen næsetip.  Mulighederne er legio!

Næstved, d. 8/5.12 – jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)