Forside Spørgsmål og svar Kunne selv Paulus tage fejl?
Kunne selv Paulus tage fejl? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 08. oktober 2009 04:31



Spørgsmål:  Hvad er forklaringen på, at Paulus ikke adlød advarslen givet af Helligånden i Ap.G. 21:4 om ikke at drage til Jerusalem?  Vi læser jo:  ”Og tilskyndede af Ånden sagde de til Paulus, at han ikke skulle drage op til Jerusalem.”

Svar:  Selv om der er flere fortolkninger af dette bibelsted, tror jeg det er udtryk for, at Paulus ikke var fuldkommen.  Hans kald var at gå til hedningerne, men samtidig havde han en brændende kærlighed til sit eget folk (se Rom. 9:1-3 og 10:1), og det var denne kærlighed, der drog ham til Jerusalem.  To gange i Ap.G 21 bliver han af Helligånden advaret mod at gå (se også v.10-11).  Og da han så endelig var i Jerusalem, blev han overtalt til at begå endnu en fejl.  Dér mente hans strategisk tænkende brødre med Jakob i spidsen, at han ville gøre en god figur overfor jøderne, hvis han tog 4 mænd, ”som har et løfte på sig” (nemlig det naziræer-løfte, som er omtalt i 4. Mos. 6:2-20), med sig til templet til lovens foreskrevne renselsesceremoni, hvor også et offer skulle bringes.  Ap.G. 21:23-26.

Heldigvis tillod Gud i sin styrende nåde ikke, at Paulus gjorde det, hvilket ville have været en skandale og en fornægtelse af det offer, der én gang var bragt på Golgata.  Det ville være forfærdeligt at tænke sig Paulus bringe et offer, fx et lam, i templet!  Apostlen blev pågrebet forinden, således at han, som allerede havde skrevet både Romerbrevet og Galaterbrevet ikke skulle gøre sig skyld i en handling, som ville være i modstrid med det evangelium, han ellers forkyndte.  Men igen:  Motivet, der drev Paulus, var hans kærlighed til sit folk, jøderne.

Hvad kan vi lære af dette?

Beretningen fra Ap.G. 21 lærer os, at Herrens tjenere er ufuldkomne redskaber.  Selv en apostel Paulus kunne begå fejl.  Apostlen Peter kunne også fejle og blev kraftigt irettesat af Paulus i Gal. 2:10-14.  Også sådanne hellige mænd havde behov for syndsbekendelse og tilgivelse.  ”Vi fejler jo alle i mange ting”, sagde Jakob (Jak. 3:2).  Personligt har jeg ofte fundet ikke ringe trøst i disse ord.  Enhver ærlig kristen tror jeg har det på samme måde.

Har vi fået en tjeneste af Herren, skal vi huske på, at Herren bruger fejlende mennesker.  Han har aldrig nogensinde haft fejlfrie efterfølgere.  Alle har de på en eller anden måde fejlet og svigtet i deres dømmekraft.  Det har vor Bibel mange eksempler på (tænk på fx Noah, Abraham, Isak, Jakob, Moses, David og Jesu disciple).  Livet og erfaringen bekræfter, at sådan er det.

Derfor skal vi heller ikke dømme Paulus, men hellere tænke på vore egne, begrædelige fejl og samtidig tænke på, hvor ufattelig tålmodig Herren har været med os.  Vore fejl bør heller ikke gøre os mismodige, men kaste os på Hans uforskyldte nåde i Kristus og så frimodigt vidne om Ham.

Jeg véd i hvert fald ikke om nogen anden grund til at tjene vor Herre Jesus Kristus.

-jn-

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)