Forside Klummer Samtale eller konversation?
Samtale eller konversation? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Torsdag, 29. december 2011 06:04



”Vor tid er fattig på gode breve og gode samtaler”, sagde en ven.  Han havde ret.  Høflig og diplomatisk konversation er ikke det samme som  samtale.  Men samtalen er ofte erstattet af overfladisk konversation.

Profeten Malakias siger (3:16):  ”Da talte de, som frygter Herren med hverandre, og Herren lyttede og hørte efter…”  Gudfrygtige mennesker, dvs. genfødte mennesker, har altid noget at samtale om og berige hinanden med.  Samtalen begyndte med Gud.  ”I begyndelsen var ordet…”

Salmedigteren Paul Gerhardt forestiller sig i sin ypperlige salme ”Her ser jeg da et lam at gå…” en samtale i evigheden mellem Faderen og Sønnen.  Faderen samtaler med Sønnen om straffen, han skal lide:  ”Den straf er grusom at udstå, men verdens frelse står derpå, vil du dig den antage?”  Og Sønnen svarer:  ”Ja, Fader, ja, af hjertens grund lad ske, som du vil skikke, lad komme kun den bitre stund, jeg dødens kalk vil drikke!”  Samtalen begyndte i evigheden og handlede om synderes frelse.

Lad os have høje tanker om samtalen som nådemiddel mellem troende mennesker.  Det går ikke an at være fyldt af Guds Ånd uden at samtale, for Ef. 5:18 siger jo:  ”Lad jer fylde af Ånden, så I taler til hverandre….”

Maler jeg et skønhedsmaleri?  Det håber jeg ikke og dog kan verden  i den grad få magten over os, at samtalen ”nedsmelter” til høflig konversation om vind og vejr.  Jeg må slå mig for eget bryst.  En mand  ville engang besøge mig.  Hans motiv var ønsket om en opbyggelig samtale, hvor ”vi kunne styrke hinanden i Ånden”, som han skrev.  Men jeg var ikke ”i Ånden” som jeg burde, og han har sikkert forladt mig skuffet.  Det er mange år siden, men jeg tænker stadig derpå med skam.

Ak, der findes troende mennesker, som ikke er på talefod.  Der findes menigheder, hvor nogle af medlemmerne  ikke kan døje hinanden og vil fortsætte dermed til deres død.  Det er hjerteskærende at tænke på, men det forekommer desværre hyppigt.

O, lad ikke dumme ting blokere for åndsforbindelsen mellem os, der bekender os til Jesus Kristus, og som personligt har nydt godt af den forløsende samtale, der ifg. Paul Gerhardts salme fandt sted mellem Faderen og Sønnen, så også vi som Kristi disciple kan føre forløsende samtaler, hvor uens vi end er.

29.12.11 – jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)