Forside
Talefrihed Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Onsdag, 29. august 2012 02:44”Vi kan ikke lade være at tale om det, vi har set og hørt!”  (Ap.G.  4:20)


I dette land tales der ofte om ytringsfrihed, som ofte blot er ”ytringsfrækhed” til at håne og latterliggøre andre mennesker med. En kristen sjælevinder bør aldrig tage del i et sådant hylekor.

Men også vi, der kender vor Herre Jesus Kristus som vor personlige Frelser, har ytringsfrihed, som i Bibelen kaldes ”frimodighed”, - græsk: ”parresia”, som egentlig betyder ”frihed til at tale frit”.  Det ord går igen mange steder i Guds ord.

I 2. Kor. 3:12 står:  ”Da vi nu har et sådant håb, går vi ganske åbent til værks!”  Ordret står der:  ”…. benytter vi os af stor talefrihed (”parresia”)!”  -  I den eng. King James ovs. står der:  ”… benytter vi os i stor grad af åben og enkel tale!”  (”We use great plainness of speech”)

Verdslige mennesker næsten praler af deres ytringsfrihed.  Kristi disciple praler ikke, men er heller ikke mundlamme – eller er vi?

I sociale sammenhænge går snakken ellers løs, men ikke altid overfor mennesker, vi skylder at sige et ord til om vor Frelser.

Den flittige (men nu afdøde) norske sangforfatter Trygve Bjerkrheim har skrevet en hjertevarm sang herom  (Nr. 703 i ”Sangboken”).  Omkvædet lyder sådan på nynorsk:

Kvi sa du til fleir ei ifrå
om det, du hos Jesus fik  fekk sjå?
Kor kan dei vel koma til trua,
om ingen vil seia ifrå?

I min frie oversættelse lyder koret sådan:

Hvorfor sagde du aldrig et ord
om Ham, der for dig blev så stor?
De kan vel ej komme til troen,
om ingen vil sige et ord?

Her taler vi ikke om at stå på en fin talerstol, men om ”talefriheden” overfor mennesker, vi træffer på.  Den benytter vi os af, sagde apostlen, ikke blot i en lukket mødesal, men i det åbne terræn, fx på torvet, hvor han traf på folk (Ap.G. 17:17).  Vi er kaldet til at være apostlens efterfølgere (1. Kor. 11:1).

Ej mindst på det punkt!

29.8.12 – jn

 
Copyright © 2019 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)